• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 20/12/2016 13:59

  Congo en Vlaanderen: geen clichés, maar historische diepgang en actualiteit

  Lezing door Joost Loncin, ROC-reisleider

   

  Congolezen en Farémans - wij Vlamingen. Toen reisleider Joost Loncin ronddoolde in Congo in de jaren negentig, tijdens “weer één van die crisissen”,  moest hij er toch even over nadenken toen hij zichzelf als buitenlandjournalist zo hoorde bestempelen. Wat zijn ‘Farémans’? Hebben Congolezen en Vlamingen iets gemeen?

  We hebben in onze geschiedenis veel met elkaar te maken gehad en het is een cliché om te denken dat dit enkel door de kolonisatie was. Onze verwevenheid met Congo loopt namelijk veel verder dan de negentiende-eeuwse kolonisatie. Bijvoorbeeld, voor de Portugese handelaars van de vijftiende eeuw stond het Koninkrijk Kongo op gelijke voet met het Graafschap Vlaanderen. Dit was voor deze handelaars een vanzelfsprekendheid. We dreven handel met elkaar. In Brugge kwam men de “Swartmense” tegen, die zaken kwamen doen met ons.

  Ook vandaag kunnen we een verwevenheid met Congo terugvinden. We kunnen zelfs het voorbeeld van Brugge opnieuw gebruiken hiervoor. Brugge staat vandaag bekend als UNESCO-erfgoed, maar ook de hoofdstad van het toenmalige en machtige Koninkrijk Kongo, M’banza-Kongo, staat op de lijst om UNESCO-erfgoed te worden. Dat schept een band, die wij moeten leren kennen. Of hebben we die band al ontdekt?

  Op woensdag 8 februari zal Joost Loncin de (vrolijke) clichés, de (bittere) vooroordelen en de (nuchtere) geschiedkundige en economische feiten op een rijtje zetten. Met een nakende verkiezingsstrijd zal Congo opnieuw door enkele turbulente tijden gaan en in het komende jaar 2017 zullen wij hier zeker mee geconfronteerd worden.

   

  Praktische informatie:

  Wanneer: Woensdag 8 februari 2017 om 14.30 uur

  Waar: Reis-en Opleidingscentrum, Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent 

  Kostprijs: € 12,00

  Hoe inschrijven: Gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be