• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 20/01/2017 14:44

  O Bonnie Scotland! Een teug Schotse geschiedenis, poëzie en muziek 22/04/2017

   

  Schotse avond ol.v. Tom Steenssens en Hildegard Sierens, ROC-reisleiders

   

  Hoewel Schotland een eigenzinnig stukje Groot-Brittannië is dat ook na de Brexit naar Europa blijft neigen, is het een land waarvan de cultuur voor velen van ons, vasteland-Europeanen, relatief onbekend is. We zijn ongetwijfeld onder de indruk van de unieke Schotse landschappen met de ronde bens en weidse glens, de talloze lochs, eilanden en schiereilanden, maar ook in de Schotse poëzie zitten pareltjes en “beluisterwaardigheden” die minstens een avond lang uw aandacht verdienen.

  In deze causerie willen we enkele aspecten van de complexe Schotse geschiedenis onder de loep nemen. We hebben het onder meer over de kortstondige Romeinse aanwezigheid, ontrafelen de eeuwenlange gespannen verhouding met de buren uit Engeland en peilen naar de invloed van de Keltische cultuur.

  Onze insteek is poëtisch: we vertrekken waar mogelijk vanuit gedichten en liederen.  Robert Burns, de populaire bard die het Schots als taal opwaardeerde en de Schotse identiteit mee vormgaf, mag niet ontbreken maar ook dichters als de al even iconische Walter Scott en James Macpherson passeren de revue.

  Van dichtbij maakt u kennis met vaak geciteerde verzen en leert u de historisch-culturele achtergrond kennen. Tussendoor zingen en spelen we live enkele teksten die op muziek werden gezet.

  Op het einde van de voordracht mag u nog wat na-mijmeren en van gedachten wisselen bij een “dram” Schotse whisky of een kopje koffie en een bijhorend hapje dat uit Schotland werd overgevlogen.

  Zowel Hildegard Sierens als Tom Steenssens studeerden Germaanse talen, respectievelijk in Gent en Leuven, en hebben doorheen de jaren een band gesmeed met Groot-Brittannië die inmiddels erg hecht is. Allebei zijn ze ook reisleider voor het ROC, waarbij Tom zich vooral op de Highlands richt en Hildegard door Engeland toert. Ook muzikaal trekken ze hun streng: Hildegard is een gelouterde sopraan en Tom begeleidt haar tijdens deze causerie op de gitaar.

   

  Praktische informatie:

  Wanneer: Zaterdag 22 april 2017 om 19.30 uur

  Waar: Reis- en Opleidingscentrum Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent 

  Kostprijs: € 15

  Hoe inschrijven: Gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be