• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 03/03/2017 15:44

  Sri Lanka, verfrissend wonder van Azië 06/03/2017

   

  Lezing door Rudy Meuws, ROC-reisleider

   

  Het vroegere Ceylon, een eiland in de Indische Oceaan, ongeveer twee keer zo groot als België, is een waar tropisch paradijs waar alle plantenrijkdom van heel Azië verzameld is, van de kleurrijkste bloemen tot de meest imposante bomen. Heel het eiland baadt in een ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid en ook de dierenwereld is er spectaculair. Op het platteland ontmoet je wel eens een leguaan of enkele krokodillen, herten of slangen. Een safari brengt je in de habitat van wilde olifanten, luipaarden en andere exoten.

  Tegelijk overleefden daar de millennia oude tradities van de Indische religies. Anno 2017, het jaar 2560 voor de boeddhisten, volgen de meeste gelovigen de leer van de Boeddha, terwijl een belangrijke minderheid gelooft in hindoeïstische culten en in weinig bekende godheden die de Europeanen blijven verbazen. De oude heiligdommen van Anuradhapura en Polonnaruwa schitteren in een tropisch decor, terwijl de dagelijkse rituelen in de tempels van Kandy en zelfs in de dorpen na al die eeuwen een fascinerend schouwspel blijven, vooral voor de bezoekers uit Europa. Het absolute hoogtepunt van die religieuze cultuur is de Perahera van Kandy, met een spectaculaire stoet ter ere van de tand van de Boeddha, een heilige relikwie gedragen door een speciaal opgetuigde olifant, omringd door dansers en muzikanten.

  Portugezen, Nederlanders en Britten drukten allen hun stempel op het landje, zodat iedere reiziger in Sri Lanka ook een stukje van zijn eigen verleden kan ontdekken. Vooral langs de westkust is de Verenigde Oost-Indische Compagnie nooit veraf, maar de sporen van de westerlingen leiden ook naar de thee- en koffieplantages van het binnenland.

  Na tientallen reizen in Sri Lanka brengt ROC-reisleider Rudy Meuws een boeiend totaalbeeld van een land dat na een woelig verleden nu snel wil aansluiten bij de modernisering van het Aziatische continent.

  Tekst: Etienne Hauttekeete

   

  Praktische informatie:

  Wanneer: Maandag 6 maart 2017 om 14.30 uur

  Waar: Reis- en Opleidingscentrum, Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent 

  Toegang: Gratis

  Gelieve uw aanwezigheid te melden via secretariaat@rocvzw.be