• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 12/09/2017 14:07

  De historische Hindoe-Javaanse cultuur 8/11/2017

   

  Lezing door Etienne Hauttekeete, ROC-reisleider

   

  In de eerste eeuwen van onze tijdrekening begonnen zeelieden vanop de oostkust van India verder oostwaarts te varen en kwamen ze in contact met verschillende volkeren van Zuidoost-Azië. Handelsrelaties leidden tot permanente contacten en de invoer van Indiase culturele en religieuze tradities in gemeenschappen die minder ontwikkeld waren dan het oude India. Door een complex proces van adoptie en adaptatie ontstonden verschillende ‘geïndianiseerde’ vorstendommen, onder meer in de Indonesische archipel.

  In de loop van de 8ste eeuw werd het rijk van Shrivijaya op Sumatra de machtigste maritieme staat van Zuidoost-Azië en een belangrijk centrum van boeddhisme. In die periode verspreidden mahayana en vajrayana-boeddhisme zich ook in Java, waar de opkomst van de Shailendra-dynastie rond 730 de weg vrijmaakte voor een schitterende ‘Hindoe-Javaanse’ kunst. Hoogtepunt daarvan is de Borobudur, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. In nauwelijks anderhalve eeuw ontwikkelden zowel hindoes als boeddhisten een fascinerende eigen architectuur en beeldhouwkunst, waarvan we vooral in Java veel getuigenissen terugvinden. Het rijk van Majapahit heerste over bijna heel Indonesië van 1294 tot rond 1520, wanneer moslims dat rijk ten val brachten.

  De oude geïndianiseerde cultuur bleef ook bewaard in Bali. De causerie biedt een overzicht van deze bijzonder verfijnde cultuur, met de nadruk op de symboliek en beeldhouwkunst van de Borobudur. Ook de andere meesterwerken van de oude architectuur en beeldhouwkunst zullen menig reiziger verbazen tijdens deze kennismaking met een beschaving die gedurende meer dan zevenhonderd jaar de Indonesische archipel domineerde.

   

  Praktische informatie: 

  Wanneer: Woensdag 8 november 2017 om 14.30 uur

  Waar: Reis- en Opleidingscentrum, Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent 

  Kostprijs: € 12,00

  Hoe inschrijven: Gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be