• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 15/11/2017 09:22

  Villa Cavrois, Croix bij Rijsel 28/12/2017

   

  Daguitstap o.l.v. Els Talloen, ROC-reisleider

   

  De ster van villa Cavrois is sinds het beëindigen van de renovatiewerken in 2015 internationaal hoog gerezen. Een bezoek aan deze merkwaardige privéwoning, nu in handen van de Franse staat, kan velen bekoren. De redenen daarvoor zijn niet te miskennen.

  Het initiatief voor de woning kwam van het echtpaar Paul en Lucie Cavrois, wiens kapitaal stamde uit de textielindustrie te Roubaix. Oorspronkelijk kozen ze voor een klassieke neo-Normandische villa die aan hen en hun 7 kinderen onderdak zou bieden. Een bezoek aan de Exposition des Arts Décoratifs in Parijs in 1925 deed hun plannen volledig omslaan. Wat ze er zagen van de realisaties van Robert Mallet-Stevens, was voor die tijd redelijk gewaagd. De modernistische stijl van deze in oorsprong Belgische architect wordt gekoppeld aan die van “De Stijl” en het Russische kubofuturisme. Net als de Zwitserse Fransman Le Corbusier stond Mallet-Stevens garant voor het Nieuwe Bouwen. Weg waren de houten gebintes, het puntige pannendak en de glas-in-lood ramen.

  Een bezoek aan de villa Cavrois leest als de verklaring van heel wat van de principes van het/dat Nieuwe Bouwen: de publieke kamers zijn licht en luchtig, er is oog voor elegante duurzame afwerking, maar ook voor hygiëne en praktisch comfort. Voorts werd de woning voorzien van heel wat nieuwe snufjes, zoals liften, een centrale muziekinstallatie, enzovoort.

  Wie vandaag de vertrekken doorwandelt aan de hand van een audiofoon en tablet, krijgt er heel wat oud beeldmateriaal bij, waardoor de huidige situatie in de tijd van toen volledig zijn context krijgt. Het buitenaanzicht van de villa en de onmiddellijke tuinomgeving werden in ere hersteld. Hier pas komt het gestroomlijnde karakter van het ontwerp tot zijn volle recht. Dat Mallet-Stevens ooit nog decors voor filmsets creëerde, zal dan ook zeker niet als een verrassing komen.

  Het bouwproject werd gerealiseerd van 1929 tot 1932. Na het overlijden van mevrouw Cavrois in 1986 werd het huis aan zijn lot overgelaten, met alle nefaste gevolgen van dien. Door een burgerinitiatief werd het als historisch monument in 1990 van de sloop gered, maar het verval bleef gestaag doorgaan. De weg die tussen de aankoop door de Franse staat in 2001 en het einde van de restauratiewerken in 2015 afgelegd werd, wordt goed gedocumenteerd en is zeker een meerwaarde.

  Andere realisaties van Mallet-Stevens vind je vandaag nog in het Zuid-Franse Huyères waar hij villa Noailles bouwde voor de gelijknamige kunstverzamelaar. In Parijs ontwierp hij de gebouwen en alle toebehoren in de straat die vandaag naar hem vernoemd is: rue Mallet-Stevens.

   

  Programma:

  8.00 uur: Vertrek opstapplaats 1 – Crowne Plaza Hotel Antwerpen

  8.45 uur: Vertrek opstapplaats 2 – Parking Carrefour, Sint-Denijs-Westrem (aan het tankstation)

  10.30 uur: Bezoek Villa Cavrois

  12.30 uur: Vertrek Rijsel

  13.00 uur: Vrije lunch in Rijsel

  14.00 uur: Geleid bezoek Rijsel

  18.00 uur: terugrit naar België

                  Ca. 19.00 uur: Aankomst parking Carrefour, Sint-Denijs-Westrem

                  Ca. 19.45 uur: Aankomst Crowne Plaza Hotel Antwerpen

   

  Praktische informatie:                                                                          

  • Wanneer: donderdag 28 december 2017
  • Vertrek:
   • 8.00 uur: Antwerpen, Crowne Plaza Hotel
   • 8.45 uur: Gent, parking Carrefour Sint-Denijs-Westrem
  • Inbegrepen: Geleid bezoek Villa Cavrois, geleide wandeling in Rijsel, reisleiding, transport in luxueuze autocar
  • Niet-inbegrepen: lunch, persoonlijke uitgaven
  • Deelnameprijs: € 50
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be