• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 07/09/2018 10:27

  Oekraïne

  Donderdag 4 oktober 2018

  Lezing door Guido Boeken, ROC-reisleider

  Vecht en je zult overwinnen

  Voor velen is Oekraïne een blinde vlek van een onbekende omvang ergens in het oude Oostblok. Maar Oekraïne is op Rusland na het grootste land van Europa en telt bijna evenveel inwoners als Frankrijk. Letterlijk vertaald uit het Russisch betekent Oekraïne: ‘Oe-kranja’, ‘op de rand’ of ‘grensland’. De geschiedenis is Oekraïne nooit bepaald gunstig geweest en het noodlot heeft vaak ingegrepen, waardoor het in een aantal eindeloze conflicten is verwikkeld geweest. Het vlakke vruchtbare land oefende sinds mensengeheugens een dodelijke aantrekkingskracht uit op zijn buren, waardoor de grenzen in de loop van de geschiedenis met de grilligheid van een legpuzzel hertekend werden.

  De hoofdstad Kiev is de ‘moederstad’ van Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland en was duizend jaar geleden het centrum van het grootste koninkrijk in Europa. Door stand te houden in woelige tijden en vanwege zijn unieke ligging aan de oever van de Dnjepr, is Kiev uitgegroeid tot één van de meest fascinerende steden van Europa. De stad heeft unieke bezienswaardigheden en historische gebouwen van meer dan duizend jaar oud, zoals het Lavra-klooster en de Sofiakathedraal.. Op één van de heuvels langs de Dnjepr kijkt één van de grootste oorlogsgedenkplaatsen uit over de stad. De steile Andriyisvksy Uzviv-straat, met op nummer dertien het ouderlijk huis van Michael Boelgakov, loopt dwars over beboste heuvels.
  Het nieuwe Kiev is uiteraard ook een moderne stad met boetieks die kunnen wedijveren met de Parijse chic van de Rue Saint Honoré.

  Vanuit Kiev kan je vanaf april tot midden augustus met comfortabele rivierschepen de Dnipro afvaren met bestemmingen zoals Zaporizhzhia, Cherson en ook de havens van de Zwarte zee zoals Sebastopol en Odessa met haar rijke handelsgeschiedenis. Deze Dnipro rivier, het enige grote natuurlijke kenmerk van Oekraïne en tevens de grens die voorheen het land tussen Rusland en Polen verdeelde, deelt ook de hoofdstad in twee. De rivier slingert door een immens steppegebied en was ook de legendarische verblijfplaats van kozakken.

  Eeuwenlang was de Dnipro een belangrijke handelsroute voor de pelsjagers die hun waar vanuit het binnenland naar de haven in Odessa brachten. As je de Dnipro afvaart beland je in de Krim met als hoofdstad Simferopol.
  In 1954 had Chroetsjev in een aardige bui de Krim aan Oekraïne terug geschonken om de driehonderjarige vriendschap tussen de twee landen te vieren. Het schiereiland heeft echter vandaag met behulp van Rusland en Russische separatisten de status van een autonome republiek onrechtmatig bekrachtigd. Dit leidde tot een gewapend conflict aan de grens met Rusland dat de dag van vandaag nog steeds van kracht is.

   

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 4 oktober 2018, om 14.30 uur
  • Locatie: ROC, Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
  • Deelnameprijs: € 12,00
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be