• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 28/02/2019 14:30

  De Belgische aanwezigheid in Colombia

   

  Donderdag 25 april 2019

   

  Lezing door Anne Marie Van Broeck, ROC-reisleider

   

  De ontdekkingstocht van Anne Marie Van Broeck, Belgische antropologe en Luis Fernando Molina, Colombiaanse historicus die elkaar ontmoetten “via” Augustin Goovaerts (1885-1939), een Belgische architect die in de jaren 20 van vorige eeuw in Colombia verbleef, leidde tot de verrassing dat heel wat Belgen sporen hebben achtergelaten in Colombia.

  De eerste relaties tussen België en Colombia (t.t.z. het gebied dat we vandaag de dag met deze namen kennen) kunnen reeds gesitueerd worden in de zestiende eeuw, toen verschillende Vlamingen in het kielzog van de Spanjaarden naar deze kolonie vertrokken.  Tijdens de regering van Karel V hadden immers de Vlamingen vaak een favoriete plaats en namen aldus als adviseurs en bankiers, later als handelaars en missionarissen deel aan de conquista

  Aan het eind van de negentiende eeuw, richtte het Belgische expansionisme zich in eerste instantie op Latijns-Amerika (en pas later op Afrika). Ook dan kwam Colombia in de kijker en werd het land gepromoot. Verschillende Belgen besloten er dan ook te gaan wonen en werken of zaken te doen in/met dit landen volgende belangrijke periode is gekoppeld aan Pedro Nel Ospina, president van Colombia (1922-1926), die België leerde kennen toen hij tijdens de eerste wereldoorlog diplomaat was in Brussel. Vooral in de jaren ‘20 en ‘30 werden dan ook de banden tussen Colombia en België aangehaald. Vervolgens zijn zonder enige twijfel de jaren 80 van de twintigste eeuw belangrijk, dankzij het werk van toenmalig ambassadeur Willy Stevens, die zeer actief was, nauwe relaties had met de Belgische bedrijfswereld en uitstekende contacten had in Colombia. Er zijn nog steeds verre familieleden van deze “eerste” Belgen in Colombia, maar ook “nieuwe” Belgen zoeken in de eenentwintigste eeuw hun geluk in Colombia, en laten ook vandaag hun sporen na.

  In de lezing nemen we u mee op deze ontdekkingstocht en hebben we het over mijnbouw, vanille, bananen en koffie, de Botanische Tuin van Gent, Tubize, Anna Lindic, Jalhay, de familie Verswyvel, Van Meerbeke, de firma Schreder, Prinses Esmeralda, de gangsters Marc Van Dam & Philippe Lacroix  de familie Vanquésel/Van Kessel, de oorlogsverklaring van Colombia aan België, Carlos Nauts, Gaston (echtgenoot van Amaranta Ursula), Joseph Díaz,  Decroly,  de paardentram en de wei van de Belgen, Ignatius Toebast, Augustin Goovaerts, Havenith, Brasseurs, Maqroll, orchideeën en cactussen, Filarmonisch orkest van Medellin, en zelfs Belgische wafels…. Belgische aanwezigheid dus in Colombia.

  Anne Marie Van Broeck, ROC-reisleider

  .Praktische informatie

  • Wanneer: donderdag 25 april 2019
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
  • Deelnameprijs: € 12,00
  • Hoe inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be

  Afbeelding: Augustin Goovaerts, geschilderd door Georges Brasseur