.jpg)
Lezing door Luk Kennes, ROC-reisleider
Berlijn als metafoor voor onze geschiedenis.
Berlijn heeft alles meegemaakt: de naziterreur in de jaren ’30 en tijdens de tweede wereldoorlog, de koude Oorlog na 1945 en de bouw van de Muur, het uiteenvallen van het Oostblok, en tenslotte de heropleving in de jaren ’90.
Dit maakt Berlijn tot de perfecte metafoor voor de Europese geschiedenis van de tweede helft van de 20ste eeuw.
De causerie in woord en beeld geeft een overzicht van de gebeurtenissen sinds de jaren ’30 tot heden.
Berlijn laat uiteindelijk ook toe een aantal fundamentele vragen te stellen – ethische en andere. Het is al te gratuit als buitenstaander aan de zijlijn een vrijblijvend oordeel te vellen. Berlijn zet immers aan tot zelfreflectie én tot bescheidenheid.
En dit brengt ons onvermijdelijk tot een aantal actuele thema’s die onze nieuwsberichten dagelijks beheersen.
Zo is Berlijn ook een metafoor voor onze hedendaagse maatschappij en de complexe uitdagingen waar die mee geconfronteerd wordt.
De causerie wordt gelardeerd met literaire tekstfragmenten en beelden en foto’s van kunstwerken. De causerie is dan ook een cross-over van literatuur, geschiedenis en actualiteit, gekoppeld aan een aantal vragen die ook elk van ons raken.
Luk Kennes, ROC-reisleider
PRAKTISCHE INFORMATIE
Afbeelding: Jeanne Mammen, Zonder titel ["Die Schöne Frau"], (ca. 1926), Aquarel en potlood, 33,5 x 26 cm, Förderverein der Jeanne-Mammen-Stiftung e.V., Berlin © VG Bild-Kunst, Foto © Mathias Schormann, Berlin