• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 29/08/2019 15:11

  Kunst in Brussel

  Daguitstap o.l.v. Helga Gielen, ROC-reisleider

  (volzet)

  Zaterdag 30 november 2019

  Elk jaar wordt voor het cultuurfestival “Europalia” een Europees land in de kijker gezet. Dit jaar staat Roemenië centraal. Voor deze gelegenheid organiseert BOZAR een tentoonstelling over de beroemde Constantin Brancusi. Met het ROC trekken we naar Brussel om de kunstwerken van Brancusi te ontdekken. Daarnaast bezoeken we ook de KBR waar nu de heuse tentoonstelling “The World of Bruegel in Black and White” loopt.

  Constantin Brancusi was de meest invloedrijke beeldhouwer van de 20ste eeuw. Een tentoonstelling over deze kunstenaar werd in het verleden nog nooit in Brussel georganiseerd. Er worden niet vaak solotentoonstellingen over Brancusi opgesteld, dit wordt dus een speciale gelegenheid om een groot aantal van zijn kunstwerken te zien. Brancusi was een pionier voor het modernisme en dus ook een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling brengt kunstwerken van heel de wereld samen, van privécollecties en ook internationale musea. Een groot aantal van de topstukken van Brancusi, maar ook kunstwerken van zijn tijdgenoten zijn te zien. Unieke stukken van de beeldhouwer zijn ook van de partij. Helga Gielen, reisleidster en ook officiële museumgids in de BOZAR zal je rondleiden om de tentoonstelling te bewonderen en iets meer te leren over Brancusi.

  Pieter Bruegel de Oude is een wereldberoemde schilder maar in zijn tijd was hij vooral bekend voor zijn prenten. Zo’n 450 jaar geleden, tijdens de 16de eeuw was Vlaanderen het centrum voor de productie van en de handel in prenten. Bruegel en zijn uitgever, Hiëronymus Cock, speelden een sleutelrol in deze periode. De tentoonstelling in de KBR brengt alle prenten van Bruegel samen. “The World of Bruegel in Black and White” is de deur naar de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester. We hebben gekozen voor het programma Meet the Master. We genieten eerst van een lezing over Bruegel waarin we een diepere kennis vergaren over deze meester en zijn werken. We komen leuke details en pittige anekdotes te weten zodat we na afloop met een uitgebreide kennis op eigen tempo van de tentoonstelling kunnen genieten.

  Brancusi en Bruegel zijn twee kunstenaars die een sleutelrol in de kunstgeschiedenis speelden. Ook vandaag zijn hun werken beroemd en inspirerend. Zij waren voorlopers in hun domein. De uitstap “Kunst in Brussel” biedt unieke kunstbeleving en neemt je mee naar de 16e en de 20ste eeuw.

  PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Wanneer: Zaterdag 30 november 2019
  • Afspraak: 11 uur, BOZAR Brussel
  • Deelnameprijs: € 40
  • Inbegrepen: Toegangen, gidsen BOZAR en KBR, koffie & gebak
  • Hoe inschrijven: Gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be
  • Max. 15 deelnemers

  Pieter Bruegel de Oude, De grote vissen eten de kleine,1556

  Constantin Brancusi, Slapende Muze, 1910