• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 06/11/2019 16:34

  Fondation Folon & Villa Empain

   

  Daguitstap o.l.v. Els Talloen, ROC-reisleider

   

  Vrijdag 27 december 2019

  (volzet)

  De dagen worden weer korter, de nachten langer en voor we het goed en wel beseffen, hollen we van her naar ver om nog een laatste cadeautje te kopen of om toch naar die traiteur of naar die speciaalzaak aan de andere kant van de stad te gaan om het kerstmenu op punt te stellen. Heb je ook zin om tijdens de drukke eindejaarperiode een culturele pauze in te lassen? Met het ROC hebben we de perfecte daguitstap voor jou, een ware combinatie van cultuur en ontspanning. We ontdekken twee verborgen parels in ons Belgisch erfgoed: Fondation Folon en Villa Empain.

  Op vrijdag 27 december rijden we naar het bosrijke Domaine Solvay in Terhulpen waar we een bezoek brengen aan Fondation Folon. Jean-Michel Folon, geboren in Ukkel in 1934, groeide uit tot een veelzijdig kunstenaar die de wereld rondreisde met zijn werken. Wereldberoemd om aquarellen, maar ook bekend om zijn tekeningen, beeldhouwwerken, affiches, schilderijen en zo veel meer. Na meer dan een halve eeuw reizen, keerde Folon terug naar het kasteel van zijn kindertijd om de stichting Folon te vestigen. In de voormalige boerderij van het landgoed vinden we vandaag Fondation Folon terug. Een prachtig museum dat meer dan 500 werken van de Belgische kunstenaar tentoonstelt.

  We genieten wat langer van de prachtige omgeving en lunchen op het domein alvorens we verder rijden naar een tweede parel: Villa Empain. In 1930 werd de villa gebouwd door de 22-jarige Louis Empain, zoon van de befaamde Edouard Empain. De villa, ontworpen door de architect Michel Polak, werd een art deco pronkstuk. Na een paar jaar schonk Empain de villa aan de Belgische staat. De villa heeft doorheen de jaren verschillende eigenaars en functies gekend, maar sinds 2007 is het gebouw in handen van de Boghossian Foundation. Villa Empain werd helemaal gerestaureerd en met diverse tentoonstellingen is deze architecturale parel meer dan een bezoek waard.

  We eindigen onze daguitstap met een warme koffie op een unieke locatie: de voormalige renbaan van Watermaal-Bosvoorde. De renbaan, daterend uit 1880, is vandaag helemaal gerestaureerd en alle historische gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen. Het is een mooi recreatiepark geworden, dat nog steeds volop in ontwikkeling is, maar toch al bijzonder om te aanschouwen.

   

  Praktische info

  • Wanneer: Vrijdag 27 december 2019
  • Vertrek: 8.30 uur, parking Carrefour Sint-Denijs-Westrem
  • Deelnameprijs: € 75
  • Inbegrepen: Autocar, reisleider, alle toegangen, geleid bezoek in Villa Empain, warme lunch, koffie
  • Hoe inschrijven: Gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be