Donderdag 27 augustus 2020
De begijnhoven in Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk zijn waardevolle fysieke getuigen van de begijnenbeweging. Dat wij hier met een Europees gegeven te maken hebben, is nog maar weinig geweten.
Op zijn zoektocht naar de sporen van de begijnenbeweging in Europa ontdekt Paul Marchal zowel raakpunten als verschillen tussen de begijnen in de Lage Landen en elders. Zij situeren zich op het vlak van liefdadige inzet, geloofsbeleving en werk. Ook omwille van hun maatschappelijk engagement (onder andere dodenzorg en onderwijs) waren de begijnen prominent vertegenwoordigd in de sociale netwerken van alle Europese steden waar zij actief waren. In tegenstelling tot de meeste kloosterorden leefden zij niet naast maar in de maatschappij. Toch kon hun optreden ergernis en wrevel opwekken en moesten zij zich vaak instellen op ondank en verguizing, In bepaalde streken bleven zij ook niet gespaard van vervolgingen.
De begijnenbeweging is een onmisbaar stukje in het Europese mozaïek van de middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Tot op vandaag inspireren de begijnen vrouwen om in hun voetsporen te treden.
Er is ook een mogelijkheid voorzien om het boek van Paul Marchal "De Begijnen, een Europees verhaal. 800 jaar begijnen in Europa" te kopen. Hiervoor neemt u contact op met secretariaat@rocvzw.be
Praktische informatie
*Afbeelding: Cecil Jay - Begijnen