
Donderdag 24 september 2020
De inzet van de Amerikaanse verkiezingen in november is de ziel van het land. Net als de vorige keer trouwens. De ziel van een land waar de ongelijkheid ten hemel schreit. Maar waar nog alles mogelijk is. Een land dat qua infrastructuur barst in zijn voegen, maar dat nog altijd het machtigste ter wereld is. Een land waar de middenstand dreigt weg te zinken in armoede, een brutaal, gewelddadig land waar de mensen nochtans gul en open zijn.
Trump kent het verschil niet tussen een virus en een bacterie, maar dàt had hij wel door: de malaise, het ongenoegen, de frustraties, de gebroken dromen van de mensen die niet meer mee kunnen. Dat wist hij, dat gevoel bespeelde hij meesterlijk en hij won. Wel nu, de malaise, de frustraties en het ongenoegen zijn nog niet voorbij. Tot voor enkele maanden dan ook logisch dat een meester-demagoog als Trump dat gevoel weer zou bespelen, zijn mensen zou mobiliseren en hij weer zou winnen. Tot wanhoop van vele Europeanen.
De verkiezingen in de Verenigde Staten worden gewonnen in “The Mid-West”, het conservatieve, godvrezende, ja, rancuneuze deel van het land dat zich achtergesteld voelt door “de progressieve elite” van de West- en de Oostkust. Het deel van het land dat vierkant achter zijn president stond, zelfs als die nonsens uitkraamt, zoals toen hij Groenland wilde kopen en toen dat niet kon hij woedend werd. Tot voor enkele maanden lagen de democratische uitdagers van Trump dan ook in de lappenmand. Maar nu lijkt er iets te veranderen. De godvrezende, conservatieve, rancuneuze inwoners van The Mid-West, vrezen dat hun president hun ziel niet meer aanvoelt. De Mid-West verfoeit dan wel de linkse elite met zijn eindeloos gemoraliseer; het racistische politiegeweld verfoeit de Mid-West ook. Dat hoort niet bij hun ziel. En daar draait het nu ook weer om. Gaat uitdager Biden daarvan profiteren?
ROC-reisleider en ex-journalist Joost Loncin geeft een analyse van de politieke situatie, geeft achtergrond, duikt in de geschiedenis tijdens een webinar met powerpoint. Wil je de weken voor de verkiezingen het nieuws uit de “States” beter begrijpen, doe dan mee met de webinar.
Praktische informatie