• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 16/07/2020 15:48

  Wie wint de ziel van Amerika?

   

  Lezing & webinar door Joost Loncin, ROC-reisleider

   

  Donderdag 24 september 2020

   

  De inzet van de Amerikaanse verkiezingen in november is de ziel van het land. Net als de vorige keer trouwens. De ziel van een land waar de ongelijkheid ten hemel schreit. Maar waar nog alles mogelijk is. Een land dat qua infrastructuur barst in zijn voegen, maar dat nog altijd het machtigste ter wereld is. Een land waar de middenstand dreigt weg te zinken in armoede, een brutaal, gewelddadig land waar de mensen nochtans gul en open zijn.

  Trump kent het verschil niet tussen een virus en een bacterie, maar dàt had hij wel door: de malaise, het ongenoegen, de frustraties, de gebroken dromen van de mensen die niet meer mee kunnen. Dat wist hij, dat gevoel bespeelde hij meesterlijk en hij won. Wel nu, de malaise, de frustraties en het ongenoegen zijn nog niet voorbij. Tot voor enkele maanden dan ook logisch dat een meester-demagoog als Trump dat gevoel weer zou bespelen, zijn mensen zou mobiliseren en hij weer zou winnen. Tot wanhoop van vele Europeanen.

  De verkiezingen in de Verenigde Staten worden gewonnen in “The Mid-West”, het conservatieve, godvrezende, ja, rancuneuze deel van het land dat zich achtergesteld voelt door “de progressieve elite” van de West- en de Oostkust. Het deel van het land dat vierkant achter zijn president stond, zelfs als die nonsens uitkraamt, zoals toen hij Groenland wilde kopen en toen dat niet kon hij woedend werd. Tot voor enkele maanden lagen de democratische uitdagers van Trump dan ook in de lappenmand. Maar nu lijkt er iets te veranderen. De godvrezende, conservatieve, rancuneuze inwoners van The Mid-West, vrezen dat hun president hun ziel niet meer aanvoelt. De Mid-West verfoeit dan wel de linkse elite met zijn eindeloos gemoraliseer; het racistische politiegeweld verfoeit de Mid-West ook. Dat hoort niet bij hun ziel. En daar draait het nu ook weer om. Gaat uitdager Biden daarvan profiteren?

  ROC-reisleider en ex-journalist Joost Loncin geeft een analyse van de politieke situatie, geeft achtergrond, duikt in de geschiedenis tijdens een webinar met powerpoint. Wil je de weken voor de verkiezingen het nieuws uit de “States” beter begrijpen, doe dan mee met de webinar.

   

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 24 sptember 2020
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 10
  • Hoe inschrijven: gelieve te mailen naar reisleiders@rocvzw.been storting van € 10 op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar USA"