• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 22/10/2020 15:02

  Thessaloniki, de metamorfose: een geschiedenis van moord en doodslag

     

  Lezing & webinar door Wim Vanhoorne, ROC-reisleider

     

  Donderdag 19 november 2020

     

  Net zoals de meeste andere steden is ook Thessaloniki in de laatste eeuw enorm gegroeid. Echter, geen enkele Europese stad heeft in die relatief korte tijd zo’n gedaantewisseling ondergaan.
  Het is precies op die unieke metamorfose waar we in dit webinar zullen op inzoomen.

  Vijf  factoren spelen in dat proces een rol.

  Na een korte schets met wat  historische achtergrond bij enkele van de markantste gebouwen, standbeelden en monumenten komen deze factoren achtereenvolgens aan bod.
  Vooreerst zijn daar de twee Balkanoorlogen van 1912-13, bijna naadloos gevolgd door de Eerste Wereldoorlog met de uitbouw van het Salonika- front en de Grote Brand van 1917.
  Vervolgens zorgt  premier Venizelos’ Grote Idee voor een totaal onverwachte bevolkingsruil op basis van religie. Honderdduizenden moslims moeten na het Verdrag van Lausanne uit vnl. het noorden van Griekenland met de zegen van de Volkerenbond vertrekken en hun plaats wordt ingenomen door orthodoxe Grieken uit Atatürks  nieuwe Turkse staat.   
  In 1943 maken de nazi’s een bruut en definitief einde aan “het Jeruzalem van de Balkan”.  Van Thessaloniki, dat in 1913 nog voor meer dan de helft joods was en in 1940 nog 50.000 joodse inwoners telde, bleven er na de holocaust nog geen 5 % over. Op de grootste joodse begraafplaats ter wereld staan nu universiteitsgebouwen.
  Ten slotte zal ook de ongenadige burgeroorlog hard inhakken op de samenstelling  van de stadsbevolking.
  De gevolgen van dit alles zijn vandaag de dag goed merkbaar aan (of goed verborgen in) het stadweefsel waarvan we de vele draadjes gaandeweg zullen  proberen te ontrafelen.

  Wim Vanhoorne is zowat de Turkije-specialist van het ROC. Hij begeleidde tientallen reizen naar landen en regio's die ooit in de schaduw lagen van Byzantium en daarna tot het Osmaanse Rijk behoorden. Hij heeft een speciale interesse voor het soms moeilijke samenleven van volkeren en godsdiensten op hun (ooit) multiculturele Balkan-lappendeken. En wat de verhoudingen tussen christenen, moslims en joden betreft, spreekt de geschiedenis van Thessaloniki boekdelen. 

     

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 19 november 2020
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Thessaloniki.  Opgelet: omwille van de verstrengde coronamaatregelen gaat de lezing NIET door in het ROC. De lezing gaat volledig door via ZOOM. U hoeft hiervoor niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC of laptop of tablet. 
  • Uitgesteld Relais: deze webinar wordt opgenomen; ingeschrevenen ontvangen daags na de lezing een link waarmee ze deze terug in uitgesteld relais kunnen bekijken

           

  REEDS GEPLANDE WEBINARS/LEZINGEN

  26/11/2020 –    Antarctica door Werner Hamelinck, ROC-reisleider
  10/12/2020 –    BREXIT door Joost Loncin, ROC-reisleider
  17/12/2020 –    Muzikale citytrip naar Valencia door Thomas Cole en Eric Feys, ROC-reisleiders
  21/01/2020 –    Muzikale citytrip naar Rome door Thomas Cole en Lilianne Van Cleemput, ROC-reisleiders