• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 22/10/2020 15:16

  Antarctica

     

  Lezing & webinar door Werner Hamelinck, ROC-reisleider

     

  Donderdag 26 november 2020

       

  Antarctica roept bij velen het beeld op van eindeloze ijsvlaktes en een immense koude. Slechts heldhaftige explorators en roekeloze avontoriers wagen zich er. Maar Antarctica is veel meer! Antarctica is het vreemdste contintent op aarde. De natuur is er nog onaangetast door de menselijke aanwezigheid. Het grootste deel van het Antarctisch continent ligt onder een kilometer dikke ijskap. Het Antarctische Schiereiland daarentegen, door het temperende effect van de steeds nabije zee, heeft een veel zachter klimaat. Bovendien heeft dit gebied een indrukwekkend gevarieerd landschap. Iedere baai, kanaal of zeestraat is uniek. Het is een aaneenschakeling van gletsjers, vergezichten, diepblauw ijs, ijsschotsen en ijsbergen. Je waant je er in een sprookje. Het mildere klimaat op het Peninsula zorgt dan ook voor een overvloed aan leven. Hier is de  concentratie aan zeevogels, zeezoogdieren en uiteraard pinguïns het grootste. De ene verrassing volgt op de andere. Een plots passerende bultrug, een school orca’s  of een zeeluipaard die siësta neemt op een ijschots.

  Het bezoek aan een basis is een onvergetelijke ervaring. Hoewel zo’n 40 landen vertegenwoordigd zijn op Antarctica, zijn vooral Chili en Argentinië het prominentst aanwezig. Voor het geval er ooit iets geclaimd kan worden, willen zij op de eerste rij staan. Hun basissen houden zich nu vooral nuttig met het tellen van pinguïns... en gelukkig, ook met meer diepgaand wetenschappelijk werk. Voor de bemanning van zo’n station is het altijd leuk om bezoek te krijgen. Ze vertellen dan ook honderduit over hun activiteiten, en de geweldige ervaring een tijd op deze unieke plek te mogen doorbrengen.

  Op 4 december is er een totale zonsverduistering zichtbaar op Antarctica. Een extra motivatie om dit unieke werelddeel te bezoeken.

  Werner Hamelinck is medewerker van Volkssterrenwacht Urania en verwoed eclipsjager. In 2018 ging hij reeds op prospectie naar Antarctica voor de komende eclips. Hij vertelt over zijn fascinerende ervaringen tijdens deze reis.

     

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 26 november 2020
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Antarctica.  Opgelet: omwille van de verstrengde coronamaatregelen gaat de lezing NIET door in het ROC. De lezing gaat volledig door via ZOOM. U hoeft hiervoor niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC of laptop of tablet. 
  • Uitgesteld Relais: deze webinar wordt opgenomen; ingeschrevenen ontvangen daags na de lezing een link waarmee ze deze terug in uitgesteld relais kunnen bekijken

            

  REEDS GEPLANDE WEBINARS/LEZINGEN

  10/12/2020 –    BREXIT door Joost Loncin, ROC-reisleider
  17/12/2020 –    Muzikale citytrip naar Valencia door Thomas Cole en Eric Feys, ROC-reisleiders
  21/01/2020 –    Muzikale citytrip naar Rome door Thomas Cole en Lilianne Van Cleemput, ROC-reisleiders