• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 29/10/2020 12:15

  De Brexit. Wat na 1 januari 2021 ?

       

  Lezing & webinar door Joost Loncin, ROC-reisleider

     

  Donderdag 10 december 2020

     

  De Brexit. Na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten wordt de Brexit het volgende heet hangijzer dat in het vuur van de actualiteit ligt. Na vier jaar politieke chaos en verhit diplomatiek overleg, weten we het zeker: de Engelse kiezer wil de Brexit en heeft er nog geen seconde spijt van gehad. De politieke doemscenario’s, de economische rampen, de militaire avonturen die hem voorgespiegeld waren, kunnen hem gestolen worden. De sacrosancte Europese Unie, die voor zeventig jaar vrede en welvaart heeft gezorgd, kan de pot op. Waarom toch? Hoe is dat gekomen? Waar moet dat naartoe? Om die vragen te beantwoorden, moeten we net als bij de Amerikaanse verkiezingen, het hebben over de schone ziel van ’t land: waarden, tradities, normen, ongelijkheid. Mocht het maar zo simpel zijn als Bill Clinton dacht: “It’s the economy, stupid!” Niet dus. Toch gaan ook wij in Vlaanderen de Brexit in onze portemonnee voelen.

  Net als voor de verkiezingen in de Verenigde Staten, maakt collega reisleider Joost Loncin een analyse van de actualiteit van de Brexit. Een analyse die gestoeld is op die unieke geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Het is ook een gelegenheid om een overzicht te geven van al die Europese instellingen waar wij onze soevereiniteit stukje bij beetje aan hebben toevertrouwd. Er komt nog meer om de hoek kijken als we het hebben over de Brexit: Ierland, Schotland, de de-industrialisering, de sociale zekerheid, het neo-liberalistische utopisme…

  Joost Loncin geeft een webinar die de achtergrond en de parate kennis meegeeft die nodig is om de Brexit te kunnen begrijpen, gelardeerd met dwarse krantencartoons waar die sakkerse Britten zo sterk in zijn.
   

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 10 december 2020
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Breixit”  - Opgelet: omwille van de verstrengde coronamaatregelen gaat de lezing NIET door in het ROC. De lezing gaat volledig door via ZOOM. U hoeft hiervoor niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC of laptop of tablet. 
  • Uitgesteld Relais: deze webinar wordt opgenomen; ingeschrevenen ontvangen kortelings na de lezing een link waarmee ze deze terug in uitgesteld relais kunnen bekijken.

           

  REEDS GEPLANDE WEBINARS/LEZINGEN

  17/12/2020 –    Muzikale citytrip naar Valencia door Thomas Cole en Eric Feys, ROC-reisleiders
  21/01/2020 –    Muzikale citytrip naar Rome door Thomas Cole en Lilianne Van Cleemput, ROC-reisleiders