• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 15/02/2021 17:13

  Klanken waarin Oost en West elkaar ontmoeten. Introductie tot de Griekse Muziek

     

  Webinar door Roland Vancappel, ROC-reisleider 

        

  Donderdag 25 maart 2021

        

  Met deze online muzikale reis doorheen diverse Griekse regio’s tracht filhelleen Roland Vancappel de muziekliefhebber te laten kennismaken met enkele van de talrijke Griekse muziekstijlen die in dit zuidelijke Balkanland immens populair zijn en waarvan sommige reeds meer dan drie eeuwen lang de generaties van jong tot oud weten te boeien.

  In Griekenland begeleiden muziek en dans steevast de belangrijkste momenten in het leven. Geen geboorte, leven of dood zonder de daarbij horende liederen en lichaamstaal die het onzegbare weten op te roepen.

  In de voorstelling worden de gekozen klankfragmenten telkens ondersteund door een aangepaste fotomontage die ook het oog wat gunt en de post-coronaire reishonger kan aanscherpen. Bedoeling van deze introductie tot het Griekse muzikale idioom is het publiek te laten kennismaken met een klankenwereld waar niet alles om bouzouki of sirtaki draait.

   

  Een passie voor Griekse muziek:

  Muziek heb ik bij reizen in gebieden waarvan ik de taal niet machtig was, steeds als middel gebruikt om tot enige communicatie te komen. Muziek is immers een mengsel van geritmeerde frequenties die zonder woorden het gemoed raken. Zo ontstaat verbinding en ontmoeting, noodzakelijke voorwaarden om serene vertrouwensrelaties te schragen.

  Dit proces voltrok zich ook toen ik een halve eeuw geleden voor het eerst een groep diende te begeleiden naar Griekenland. Nieuwgrieks was mij totaal vreemd, hoewel ik in het middelbaar Xenophoon’s Ana- en Katabasis had doorwrocht en vers na vers de Ilias en de Odyssee had gefileerd.

  Gecharmeerd door mijn interesse voor de lokale muziek, verbeterden diverse gesprekspartners mijn antiek-Griekse uitspraak en ouderwetse woordenschat. Zo wezen taxi- en buschauffeurs, hoteliers en restaurantuitbaters mij de weg naar het moderne en alom gesproken  ‘dimotiko’, de volkstaal. In de loop der jaren leerden Griekse vrienden mij de diverse muziekgenres te onderscheiden. Muzikanten die ik meermaals ontmoette tijdens mijn talloze bezoeken aan het land wijdden mij verder in.

  Beladen met voor mij obscure vinylplaten en cassettebandjes keerde ik telkenmale van reis terug. Ik probeerde ook de teksten te vertalen, wat mij meteen de weg wees naar de rijke Griekse traditie op het gebied van de lyrische poëzie.

  Overtuigd van de hoogstaande kwaliteit van het Griekse lied, de Griekse muziek en de daarbij horende teksten, viel het mij steeds op dat toeristen die Griekenland bezochten slechts een zeer beperkte kennis hadden en maar geringe interesse betoonden voor die muzikale traditie. Vandaar een poging om via de aangekondigde webinar de deur te openen naar een wellicht voor velen verrassende muzikale wereld.

  Roland Vancappel

   

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 25 maart 2021
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be (met juiste vermelding van de naam van de deelnemer) en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Griekse muziek en naam van de deelnemer”. Opgelet: omwille van de verstrengde coronamaatregelen gaat de lezing NIET door in het ROC. De lezing gaat volledig door via ZOOM. Voor de webinar hoeft u niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC, laptop of tablet. 
  • Uitgesteld relais: deze webinar wordt ook opgenomen; alle ingeschrevenen ontvangen kortelings na de lezing een link waarmee ze deze terug in uitgesteld relais kunnen bekijken.

  REEDS VOORZIENE WEBINARS/LEZINGEN in 2021

  1 april 2021 - Geschiedenis van de tango