• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 11/03/2021 12:27

  Myanmar, het gouden land waar vreedzame mensen geen vrede vinden

     

  Lezing & webinar door Etienne Hauttekeete, ROC-reisleider

     

  Donderdag 15 april 2021

     

  Het voormalige Birma is een bijzonder ingewikkeld etnisch en cultureel kluwen. Het land heeft op alle gebied veel aan het oude India te danken, maar het onderging ook de invloed van Thailand en van allerlei tribale culturen binnen en buiten zijn grenzen.  In 1885 werd Birma door de Britten ingelijfd en pas in 1948 won het zijn onafhankelijkheid terug. Sindsdien is geen enkele regering erin geslaagd de vele volkeren van Myanmar onder één gezag en in vrede te verenigen.

  In februari van dit jaar is na een staatsgreep door het leger een ware burgeroorlog losgebarsten die de junta confronteert met een nooit geziene opstand tegen het regime. Hiermee volgen de Birmanen of Bamar het patroon van de onophoudelijke conflicten tussen etnische minderheden en het machtige Birmaanse leger dat het politieke leven domineert. Ook de boeddhistische monniken zijn in het geweld verzeild geraakt. Het hoe en waarom van die tragische toestand moeten we zoeken in de geschiedenis en de eisen van de grote etnische groepen aan wie de Birmaanse meerderheid veel rechten ontzegd heeft. De Rohingya, moslims uit de Staat Rakhine, zijn zelfs massaal naar het buitenland gevlucht, door iedereen in de steek gelaten, zelfs door Aung San Suu Kyi. Hoe kunnen we dat begrijpen?

  De lezing voert ons naar één van de meest mysterieuze reisbestemmingen in het Verre Oosten. We ontdekken het leven van de gewone mensen, de heel eigen schoonheid van de natuur en het rijke verleden, met een architectuur die tussen kunst en kitsch balanceert. De boeddhistische praktijken bleven er bijzonder levendig en alomtegenwoordig, niet alleen op de oude tempelsites maar ook in het dagelijkse leven en in de politiek. De lezing schetst een beeld van een verscheurd land, waar de kloof tussen de steden en het platteland vaak immens blijft. Myanmar kreunt onder corruptie en wanbeleid en speelt ook in de geopolitiek een niet verwaarloosbare rol. Een uitzonderlijk boeiend en exotisch land in alle geval.

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 15 april 2021
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent / Via ZOOM
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be (met juiste vermelding van de naam van de deelnemer) en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Myanmar”. Opgelet: omwille van de verstrengde coronamaatregelen gaat de lezing NIET door in het ROC. De lezing gaat volledig door via ZOOM. Voor de webinar hoeft u niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC, laptop of tablet. 
  • Uitgesteld relais: deze webinar wordt ook opgenomen; alle ingeschrevenen ontvangen enkele dagen na de lezing een link waarmee ze deze kunnen herbekijken.

  REEDS VOORZIENE WEBINARS/LEZINGEN in 2021

  22 april 2021 - Nieuw-Zeeland door Marleen Verhoeven
  29 april 2021 - A Belgian pasage to China door Johan Mattelaer