• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 09/04/2021 09:33

  De Duitse Hanze: Een Europese gemeenschap avant-la-lettre

     

  Lezing & webinar door prof. em. dr. John Everaert, ROC-Reisleider

     

  Donderdag 6 mei 2021

        

  De  “Duitse Hanze” ontstond uit de samenwerking onder reizende kooplui tussen twee polen, Gotland/Zweden en Westfalen/Rijnland. In de loop van de 12de -16de eeuw groeide ze uit van een netwerk van solidaire havens met afstandshandel tot een grootschalige stedenbond.

  Primordiaal binnen het losse samenwerkingsverband bleef het eigenbelang van de vrijwillige leden. Lübeck wierp zich op als de officieuze leider. Op de Hansetäge - onregelmatige overlegsamenkomsten - was Middel-Hoogduits de lingua franca. 

  De zee- en landhandel overspande de Oost- en Noordzee en hun achterland, met uitlopers naar Zuid-Europa. De warentrafiek verhandelde zowel grondstoffen en levensmiddelen als luxeproducten. Regionale handelsconcentraties verwierven vier permanente concessies, Hansekontoren geheten (Brugge-Antwerpen, Londen, Bergen, Nowgorod). Vrachtschip bij uitstek bleef de kogge, met hoekers en kraken als laatkomers, tot zelfs een paar reuze-oorlogsbodems. Samen met Duitse kolonisten lag de Hanze tevens aan de basis van meerdere stadsstichtingen in de Pools-Baltische ruimte.

  Een economische crisis eind 15de eeuw met spanningen tussen de Hanze en de opkomende Hollandse concurrentie luidden het verval in. Tot de 30-jarige oorlog (1618-1648) de Duitse Hanze de doodsteek toebracht.

  prof. em. dr. John Everaert, ROC-Reisleider
  Koloniale & maritieme geschiedenis UGent

     

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 6 mei 2021
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent / Via ZOOM
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be (met juiste vermelding van de naam van de deelnemer) en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Duitse Hanze” EN UW E-MAILADRES. Opgelet: omwille van de verstrengde coronamaatregelen gaat de lezing NIET door in het ROC. De lezing gaat volledig door via ZOOM. Voor de webinar hoeft u niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC, laptop of tablet. 
  • Uitgesteld relais: deze webinar wordt ook opgenomen; alle ingeschrevenen ontvangen enkele dagen na de lezing een link waarmee ze deze kunnen herbekijken.

     

  REEDS VOORZIENE WEBINARS/LEZINGEN in 2021 - SAVE THE DATE

  20 mei 2021 - Kleursymboliek in bloemen, edelstenen en gewaden op het Lam Godsretabel door Christine Demeunynck
  27 mei 2021 - Muzikale reis door Toscane door Thomas Cole
  3 juni 2021 - Geschiedenis van Engeland en Schotland door dr. Edward De Maesschalck
  17 juni 2021 (19:30) - Het Oosterweelproject door Ir. Michaël Vinck
  1 juli 2021 - Muziek uit New Orleans door Eddy Lefèvre