• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 02/11/2021 08:56

  Tallinn, city full of music

    

  Lezing & webinar door Luk Indesteege, ROC-reisleider

    

  Donderdag 18 november 2021

    

  We gaan met open oren wandelen door Tallinn, hoofdstad van Estland. Hun land is volgens de Esten een van de meest muzikale landen ter wereld. Tallinn verwacht één van de volgende dagen zijn erkenning als 48ste UNESCO City of Music. Muziek behoort voor Esten tot het alledaagse leven, vanaf hun geboorte. In Tallinn is er nagenoeg elke week een muziekfestival, met een grote variatie aan muziekgenres.

  We starten onze wandeling aan de Estse Academie voor Muziek en kunsten, hypermodern en wereldberoemd dankzij componist Arvo Pärt en dirigenten Neeme en Paavo Järvi (vader en zoon). Een beetje verder richting oude stad ligt de moderne Alexele concerthal, waar gans het jaar Jazzkaar concerten doorgaan. Kort daarbij staat het National Opera House, gebouwd in de Jugendstil van het begin van de 20ste eeuw. We stijgen naar het hoogste punt van Tallinn; daar verrijst de Alexander Nevski-kathedraal uit dezelfde periode. Het is een tempel voor de Russisch-Orthodoxe koorzang. Dan dalen we af naar het stadscentrum. Het oude stadhuis vormt het ideale decor voor middeleeuwse muziek. We dalen verder af en gaan door het stadspark en via het station naar Telliskivi Creative City, dé ontmoetingsplek voor pop- en indiemuziek. We gaan echter niet verder naar de immense Saku Suurhall ten westen van de stad, gebouwd voor het Eurosongfestival 10 2002, maar wel richting oosten. We passeren het Tallinn creativity hub in de oude elektriciteitscentrale. Daar huren we fietsen om ons 3 km te verplaatsen naar de onvoorstelbaar indrukwekkende festival Ground, waar om de 5 jaar meer dan honderdduizend Esten verzamelen om hun traditionele liederen samen te zingen, en zo hun Estse identiteit kracht bij te zetten. Gedurende de terugrit rijden we door het prachtige Kadriorgpark, en dan wordt het tijd om lekker te gaan eten en te genieten van live muziek in een van de vele goede restaurants van Tallinn.

   

  Luk Indesteege is ingenieur en ROC-reisleider met als specialiteit de Baltische Landen. Hij is ook al 60 jaar violist. Hij is actief in het Limburgs Kamerorkest en speelt ook folkmuziek. Zo ontmoette hij Estse muzikanten met dezelfde passies en sinds jaren onderhouden ze een hechte vriendschap. Telkens als Luk in Estland komt ligt er een viool voor hem klaar, om samen te jammen, en alles wat daarbij hoort. Op 18 november neemt hij ons noodgedwongen virtueel mee  naar Tallinn.

    

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 18 november 2021
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent 
  • Aanvang: 14.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be en € 12 te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Tallinn EN het e-mailadres voor de link”  of  “Tallinn Aanwezig in het ROC” (OPGELET: Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen in het ROC. Na inschrijving per e-mail krijg je van het ROC een bevestiging van de gereserveerde plaats).
  • Uitgesteld Relais: deze webinar wordt ook opgenomen; alle ingeschrevenen ontvangen enkele dagen na de lezing een link waarmee ze deze kunnen herbekijken.