• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 09/12/2021 17:19

  SRI LANKA - Parel in de Indische Oceaan

     

  17-daagse rondreis van 14 tot 30 november 2022 - VERPLAATST NAAR 2023

       

   

  Jubileumreis VtbKultuur

  VtbKultuur bestaat 100 jaar en dat vieren we met een jubileumreis geschoeid op de leest van onze decennialange partner VTB-VAB, nadien VTB Reizen.

  Het idee om de allereerste verre reis van VTB nog eens over te doen leek ons een fijn orgelpunt van dit feestjaar. Om de traditionele kwaliteit van VTB Reizen te garanderen mochten we rekenen op de ondersteuning van het Reis- en Opleidingscentrum te Gent, sinds mensenheugenis de steunpilaar van de reisleiding voor VTB Reizen, en enkele kernmedewerkers van het intussen uit de markt verdwenen VTB Reizen, vandaag aan de slag bij Aswini Travel in Wiekevorst.

  Met de inbreng van R.O.C.-reisleiders die ettelijke malen deze prachtige bestemming bezochten en Andrew Travel in Colombo, decennialang de vaste partner van VTB Reizen in Sri Lanka, werkten we een programma uit waarvan we zonder schroom kunnen stellen dat dit ongetwijfeld één van uw mooiste reiservaringen wordt.

  We stellen 2 afreizen voor tijdens de maanden oktober en november, de ideale periode om Sri Lanka te bezoeken. Het programma biedt een gevarieerd reisverloop met tijd voor verpozing, contact met de lokale bevolking en aandacht voor cultuur en gastronomie.

  Houd er wel rekening mee dat het aantal deelnemers voor deze unieke jubileumreis beperkt is.

   

  Sri Lanka is de perfecte bestemming voor een mooie rondreis vol cultuur en natuur. Het eiland is super divers, niet al te groot en verwondert iedere bezoeker als een compleet andere wereld. Ongetwijfeld de reden waarom deze mooie bestemming in 1964 de eerste Aziatische reis van VTB Reizen werd.

  Sri Lanka, nu officieel de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka en voorheen Ceylon, is een eilandstaat in de Indische Oceaan en telt bijna 23 miljoen inwoners. Door zijn gunstige ligging op de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategisch maritiem knooppunt. Tegenwoordig is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name  het hindoeïsmechristendom en de islam

  De natuurlijke schoonheid van het unieke eiland, zijn tropische bossen, stranden en landschappen, evenals zijn rijk cultureel erfgoed, maken het een geliefde toeristische bestemming.

  Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka vanaf de 16de eeuw gekoloniseerd, eerst door Portugal en daarna ook door Nederland, alvorens het gehele land in 1815 als kolonie onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. Pas in 1948 werd het eiland onafhankelijk.

  Met deze reis maken we kennis met de Sri Lankaanse cultuur, natuur en gastronomie. Maar de grootste troef van het eiland is ongetwijfeld de vriendelijke bevolking met haar immer aanwezige glimlach.


  DAG 01 (maandag 14 november)

  Afspraak met onze reisleider Rudy Meuws in de luchthaven van Zaventem.
  Vlucht Brussel – Colombo
  Vlucht met Emirates. Vertrek Zaventem 15.20 uur – aankomst Dubai 23.55 uur (lokale tijd) - Vluchttijd: 06.35 u


  DAG 02 (dinsdag 15 november))

  Vertrek Dubai 02.40 uur – aankomst Colombo 08.35 uur (lokale tijd)
  - Vluchttijd: 04.25 u

  Van de luchthaven van Colombo rijden we naar ons verblijfshotel. Onderweg strekken we even de benen op de vismarkt van Negombo. In de vroege ochtend komen de vissers met hun bootjes toe en wordt de ’s nachts gevangen vis vers verkocht op de markt. Dat biedt telkens weer een kleurrijk spektakel. Negombo is overwegend katholiek. We hebben aandacht voor de Onze Lieve-Vrouwkerk (St. Mary). Ook in Sri Lanka bewezen de Nederlanders dat ze meesters zijn in waterwegen, getuige hiervan het Hollands Kanaal. We lunchen in ons hotel en na de middag genieten we van een welgekomen rustpauze. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Chilaw, Anantaya Resort & Spa**** (superior kamers)


  DAG 03 (woensdag 16 november) 

  Negombo  – Anuradhapura

  Na het ontbijt vertrekken we richting Anuradhapura, de oude hoofdstad van het eiland en een waar openluchtmuseum. Onderweg bezoeken we de Munneswaram, één van de vier grote hindoetempels op het eiland.

  We vervolgen onze tocht naar Anuradhapura waar we de lunch – een lekkere rice & curry – gebruiken in een typisch Sri Lankaans restaurant. In de namiddag brengt een korte rit ons naar Mihintale, de plaats waar koning Tissa het boeddhisme leerde kennen, de Indische leer die hij daarna over heel Sri Lanka liet verspreiden. Avondmaal in het hotel in Anuradhapura.

  Hotel: Anuradhapura, Palm Garden Village****


  DAG 04 (donderdag 17 november)

  Anuradhapura – Trincomalee

  Na een lekker ontbijt verkennen we de eerste koninklijke hoofdstad Anuradhapura. We bezoeken de indrukwekkendste momenten van de oude stad: de scitterende dagoba’s, de ruïnes van de paleizen, de Isurumuniya tempel en de Sri Maha Bodhi, het heiligdom met de boom van de verlichting.

  Na de lunch dwalen we even rond op de markt in Horowupotana, een prachtig voorbeeld van couleur locale. We houden ook halt bij de warmwaterbronnen van Kinniya en rijden door naar Kuchchaveli (in de buurt van Trincomalee). We overnachten vandaag aan de kust in hotel Uga Jungle Beach, een klein aards paradijs van zon, groen, zee en een super avondmaal.

  Hotel: Uga Jungle Beach Trincomalee**** (Lagoon Cabin room)


  DAG 05 (vrijdag 18 november)

  Trincomalee

  In de voormiddag genieten we van het onvolprezen Jungle Beach Hotel. Vroege vogels kunnen de dolfijnen en walvissen spotten*(facultatief). We verkennen Trincomalee, de grootste stad van oostelijk Sri Lanka waar we ook gaan lunchen. Daarna stappen we het koloniale verleden binnen in Fort Frederick met de Koneswaram hindoetempel, ooit ontheiligd en geplunderd door de Portugezen. Onderweg houden we halt aan een oorlogskerkhof, de rustplaats van talloze slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, wanneer de strategische ligging van Sri Lanka tot hevige gevechten leidde. We sluiten de namiddag af met een exclusief bezoek aan de haven van Trincomalee, de op vier na grootste natuurlijke haven van de wereld. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Uga Jungle Beach Trincomalee**** (Lagoon Cabin room)

  *walvissen en dolfijnen spotten.

  Langs de kusten van Sri Lanka kan je het hele jaar door op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen. Van november tot april kun je vanuit Mirissa kennismaken met deze imposante dieren. Van mei tot oktober is het ideale seizoen om dat vanuit Trinconmalee te doen. Op dag 5 of dag 15 heb je de mogelijkheid walvissen te spotten. Dit is facultatief en enkel ter plaatse te reserveren.

     

  DAG 06 (zaterdag 19 november)

  Trincomalee – Sigiriya

  We vertrekken vanuit Trincomalee en rijden via een pittoreske, panoramische route naar Sigiriya, één van de bekendste historische sites van Sri Lanka, een erfenis van ene koning Kashyapa. Wie de 1860 treden naar de top van de befaamde rots (180 meter hoog) beklimt ontdekt de ruïnes overblijfselen van een paleis dat ooit heel de regio domineerde. Je ontmoet de op de rotswand geschilderde maagden van Sigiriya en geniet van een spectaculair uitzicht over de omgeving.

  Na de lunch verkennen we het Nationaal Park van Minneriya, het Kaudulla Nationaal Park of het Eco Park, afhankelijk van waar de olifanten op dat moment verblijven. Een reis in Sri Lanka is niet volledig zonder kennismaking met de olifanten, de grootste dieren op het eiland. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Sigiriya, Aliya Resort & Spa**** (Deluxe room)


  DAG 07 (zondag 20 november)

  Sigiriya - Dambulla – Polonnaruwa – Sigiriya

  Vandaag komen twee sites van het Unesco Wereld Erfgoed voor onze camera's. Eerst klimmen we naar de verbluffende grottempels van Dambulla met meer dan 1500 Boeddhabeelden, en daarna verkennen we Polonnaruwa, de tweede oude hoofdstad van Sri Lanka, waar we ook aan tafel gaan rond de middag. In de namiddag flaneren we door het lokale museum en de goed geconserveerde ruïnes van de oude stad, tegenwoordig ook bekend om het kunstzinnige houtsnijwerk in de stedelijke ateliers. Avondmaal in hethotel.

  Hotel: Aliya Ressort & Spa**** (Deluxe room)


  DAG 08 (maandag 21 november)

  Sigiriya - Nalanda Gedige – Kruidentuin – Aluvihara Tempel – Kandy

  We starten met een bezoek aan een atelier voor traditionele batik, wat niet alleen de dames zal boeien. Onderweg houden we even halt aan de groothandelsmarkt van Dambulla, waar groenten worden verhandeld voor bijna het hele eiland.

  We stoppen even aan de Nalanda Gedige, de enige tempel met een erotisch reliëf in Sri Lanka, een product van de samensmelting van boeddhistische en hindoeïstische tantra. We zetten onze tocht verder richting Kandy. Onderweg genieten we van de ongelooflijke variatie in het subtropische landschap. In de buurt van Matale kunnen we de specerijen uit onze keukenkast eindelijk eens in hun natuurlijke toestand bewonderen in een lokale kruidentuin, waar we trouwens ook de al dan niet pikante lunch gebruiken.  Op weg naar Kandy ontdekken we de historische Aluvihare tempel, waar ooit de eerste volledige canon van boeddhistische geschriften te boek gesteld werd en waar scènes uit boeddhistische hellen ons een onverwacht inzicht in de boeddhistisch mythologie bijbrengen. Verder naar Kandy, de tweede grootste stad van Sri Lanka. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Mahaweli Reach Hotel**** (Deluxe room)


  DAG 09 (dinsdag 22 november)

  Kandy

  Kandy was de laatste koningsstad voor de Britten de macht over het hele eiland overnamen. We bezoeken de ‘Tempel van de Tand’, het belangrijkste Boeddhistische heiligdom van het land. We beleven de ceremoniële aanbidding van de reliekhouder waarin een Tand van de Boeddha bewaard wordt. Daarna gaan we op wandel doorheen één van de mooiste botanische tuinen ter wereld, de uitgestrekte Tuin van Peradeniya. Na de lunch maken we kennis met de vermaarde edelstenen van Sri Lanka. De korenbloem, een blauwe saffier, is het bekendste juweel en de trots van het eiland. We sluiten de dag af met een spectaculaire culturele show van de gerenommeerde dansers van Kandy. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Kandy, Mahaweli Reach Hotel**** (Deluxe room)


  DAG 10 (woensdag 23 november)

  Kandy – Nuwara Eliya

  We vertrekken voor één van onze mooiste trajecten, richting Nuwara Eliya, het populairste bergresort van het land, aantrekkelijk door het aangename klimaat en de mooie landschappen. Deze regio geldt ook als het hartje van de theeproductie in Sri Lanka.

  In de late namiddag, na een spectaculaire tocht door bergen en heuvels, bereiken we het pittoreske Nuwara Eliya, ooit een geliefde verblijfplaats voor de Britse koloniale elite. We bezoeken de Glen Theefabriek en houden halt aan de Ramboda waterval voor de lunch. Aperitief in de stijl van het oude British Empire. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Nuwara Eliya, Grand Hotel****, pure nostalgie en klasse. (Deluxe room)


  DAG 11 (donderdag 24 november)

  Nuwara Eliya – Buduruwagala – Uda Walawe – Yala

  Met spijt in het hart moeten we Nuwara Eliya verlaten. Na een korte fotostop aan de Seetha Amman Tempel verpozen we aan de Rawana waterval en we rijden daarna verder naar één van de mooiste sites van Sri Lanka: Buduruwagala met zijn 9de-eeuwse reliëfbeelden. De prachtige fauna en flora en de spectaculaire vergezichten tijdens de rit verrassen ons telkens weer.

  In het olifantenweeshuis van Uda Walawe staan we oog in oog met de levende prehistorie. We zien olifanten een bad nemen in de rivier en kleine olifantjes hun dagelijkse portie melk krijgen. Wat een confrontatie met het verleden van onze wereld! Na de lunch bezoeken we het Nationaal Park Uda Walawe, één van de mooiste natuurparken van het land. Daarna leidt de weg naar Yala. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Yala, Cinnamon Wild **** (Jungle Chalet room)


  DAG 12 (vrijdag 25 november)

  Yala Nationaal Park

  Na het ontbijt bezoeken we Kataragama, één van de belangrijkste hindoetempels van het land, maar eigenaardig genoeg ook een pelgrimsoord voor boeddhisten, waar je ook moslims kan ontmoeten. Hier doet men tijdens het festival aan boetedoening. Na de lunch maken we een heuse jeepsafari in het Yala Nationaal Park, het grootste Nationaal Park van Sri Lanka. Geniet van de mooie natuur en de verrassende fauna, misschien is het onze “lucky day” en spotten we een luipaard.

  Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Yala, Cinnamon Wild**** (Jungle Chalet room)


  DAG 13 (zaterdag 26 november)

  Yala – Galle

  We volgen de schilderachtige kustlijn naar het zuiden, waarbij we onderweg geregeld steltvissers aan het werk zien. Vandaag is onze eindbestemming de stad Galle, die in de 17de en 18de eeuw in de handen van de Nederlanders was. Getuigen hiervan zijn onder andere het ‘Hollands Fort’, de vele typische Hollandse huisjes en de gereformeerde kerk. In de kerken treffen we zelfs grafzerken van Vlamingen aan, ooit personeelsleden van de VOC. Na de lunch gaan we op wandel in de oude stad, internationaal erkend als Unesco Werelderfgoed. Lunch in de stad. Avondmaal in het hotel.

  Hotel: Amari**** (Deluxe Ocean view room)


  DAG 14 (zondag 27 november)

  Galle – GALAGODA R.O.C. School – Galle

  Een bijzondere dag met een historische link naar het VTB-verleden in Sri Lanka. Vanuit Galle trekken we naar Galagoda voor een bezoek aan het schoolproject van het R.O.C. (Reis- en opleidingscentrum te Gent), reeds decennialang het rekruterings- en opleidingscentrum van de VTB-reisleiders.

  Galagoda ROC/VTB –schoolproject.

  Na de tsunami 2004 heeft het ROC deze school laten bouwen. Nog steeds voorziet het ROC de werkingskosten van dat project. De school is intussen uitgegroeid tot een sociaal centrum voor de hele wijk, waar de kleuters les volgen en de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

  Uitgebreide lunch op het strand. In de namiddag terug naar Galle en vrij bezoek. Avondmaal in ons hotel in Galle.

  Hotel:Galle, Amari**** (Deluxe Ocean view room)


  DAG 15 (maandag 28 november)

  Galle – Colombo

  Vertrek naar Kosgoda voor een bezoek aan het kweekstation voor zeeschildpadden. We krijgen heel wat informatie over de verschillende schildpadden die leven in de Indische Oceaan en de belangrijke rol die Sri Lanka en meer specifiek het dorp Kosgoda  vervult, onder meer dank zij de hulp van de inwoners en internationale vrijwilligers.  We bezoeken ook het voormalig landgoed van de beroemde architect Geoffrey Bawa in Lunuganga en trekken verder naar de hoofdstad Colombo.

  Hotel: Colombo, The Kingsbury Hotel**** (superior room)


  DAG 16  (dinsdag 29 november)

  Colombo

  Vrije dag met ontdekking van Colombo of lekker lui aan het zwembad.

  Colombo is een internationale metropool, een fijne en veelzijdige stad die heel wat boeiende ervaringen in petto houdt. In de voormiddag kan je deelnemen aan een geleide stadstour. We voorzien ook een ontspannen lunch in de stad of in het hotel. Daarop volgt een bezoek aan Kelaniya, volgens de overlevering één van de drie plaatsen die de historische Boeddha persoonlijk bezocht op het eiland. De namiddag houden we vrij, al was het maar om al een en ander in te pakken voor de terugreis.

  ’s Avonds wacht ons een feestelijk diner. We vieren 100 jaar VTBKultuur en halen herinneringen op aan ontelbare VTB Reizen, dat verdient een feestje.

  Omstreeks middernacht maken we ons klaar voor de transfer naar de luchthaven van Colombo*

  Hotel: Colombo, The Kingsbury Hotel**** (superior room)

  We behouden onze kamers tot we naar de luchthaven vertrekken.


  DAG 17 (woensdag 30 november)

  Vlucht Colombo – Zaventem

  Vertrek naar de luchthaven van Colombo omstreeks 01.00 uur.
  Vluchten met Emirates.
  Vertrek uit Colombo 03.15 u – aankomst in Dubai 06.00 u  (lokale tijd)
  Vluchttijd: 04.15 u

  Vertrek uit Dubai 08.20 u – aankomst in Zaventem 13.20 u (lokale tijd)
  Vluchttijd: 07.00 u

     

  Reisleiding

  Rudy Meuws, de ROC Sri Lanka specialist. Na meer dan 50 reizen naar Sri Lanka kent Rudy dit eiland als zijn broekzak. Hij heeft het mooiste en boeiendste programma voor ons uitgeschreven en weet honderduit te vertellen over alle aspecten van de geschiedenis en de samenleving op Sri Lanka.

  Vluchtgegevens

  (onder voorbehoud van wijzigingen door de luchtvaartmaatschappij)

  EK184   
  EK650    

  EK649   
  EK183    

     

  Inbegrepen

  • voorreisvergadering in de kantoren van het Reis- en Opleidingscentrum, Kortrijksesteenweg 733, te 9000 Gent (09/243 41 00 – www.rocvzw.be ) en dit ongeveer 4 tot 6 weken voor afreis. De juiste datum vindt u vanaf 14/2/2022 op www.rocvzw.be en op www.aswini-travel.be .
  • R.O.C./VTB-reisleiding van en tot Zaventem
  • lokale Engelstalige gids
  • internationale vluchten met Emirates
  • alle luchthaventaksen
  • lokaal transport in comfortabele autocar met airconditioning
  • alle vermelde lokale transfers
  • toegangsgelden voor de inbegrepen bezoeken en bezienswaardigheden
  • alle overnachtingen in de vermelde hotels
  • half pension (ontbijt & avondmaal) voor de hele rondreis
  • lunch op dag 3, dag 13 en dag 15
  • speciaal zeevruchtendiner op dag 16
  • culturele dansvoorstelling op dag 9
  • alle lokale taksen

     

  Niet inbegrepen      

  • de lunches (dag 3,13 en 15 zijn wel inbegrepen)
  • fooi lokale gids & chauffeur
  • kosten visum en afhandeling*
  • dranken bij de maaltijden (water altijd inbegrepen)
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen (annulerings- en reisbijstandsverzekering)

  * Voor Sri Lanka is alleen een e-visum nodig (ETA), dit kost 35 USD (ong. EUR 32,-) U heeft daarvoor een aantal gegevens nodig, een kopij van uw paspoort, vaccinatiegegevens, adres, enz. Indien u wenst dat wij voor het visum zorgen breng dan uw internationaal paspoort (minstens 6 maanden geldig bij aankomst) mee naar de voorreisvergadering. De vragenlijst kunt u ter plaatse invullen. 

  Kunt u niet aanwezig zijn op de voorreisvergadering maar wenst u dat wij voor het visum zorgen stuur dan per aangetekend schrijven uw paspoort en de ingevulde vragenlijst op naar Aswini Travel, Louis Van Bauwelstraat 20 te 2222 Wiekevorst.

  U kunt vanzelfsprekend ook zelf voor uw visum zorgen via de link http://www.eta.gov.lk/slvisa/

     

  Nuttige informatie

  Reisdocumenten:    

  • internationaal paspoort (minstens nog 6 maanden geldig bij aankomst)
  • visum*
  • raadpleeg  tijdig de website www.diplomatie.be voor meer gedetailleerde, actuele informatie.

  Inentingen:

  Tot nu toe geen. Raadpleeg wel de meest actuele informatie m.b.t. de geldende maatregelen in verband met de covid-pandemie. Uitgebreide informatie vindt u op www.itg.be (instituut voor tropische geneeskunde) en op www.info-coronavirus.be

  Tijdsverschil:             - zomer: + 3.5 u          winter: + 4.5 u

  Verzekeringen:         

  Wij raden u aan een annulerings- en reisbijsstandverzekering te onderschrijven. Raadpleeg uw makelaar of duid op het inschrijvingsformulier aan welke verzekeringspolis uit ons aanbod u wenst.

     

  Afreisdata & prijzen (alle prijzen per persoon in EUR)   

  Afreis in 2-persoonskamer in 1-persoonskamer in 3-persoonskamer
  - - - -
  -

  minimum 20, maximum 30 deelnemers.    

      

  Hoe inschrijven?

  Vanaf maandag 03 januari 2022 vindt u op www.aswini-travel.be  (klik op ‘Jubileumreis VtbKultuur Sri Lanka) een inschrijvingsformulier met vermelding van alle nuttige informatie.
  AswiniTravel is een erkend reisbureau en hanteert de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Uitgebreide informatie vindt u op de website.

     

  Uiterste inschrijvingsdatum:

  Afreis van -

  U kunt ons bereiken via mail (info@aswini-travel.be), telefoon (014/58 12 17) of breng een bezoek aan ons kantoor Louis Van Bauwelstraat 20 te 2222 Wiekevorst (ook mogelijk op a fspraak).

  De koffie staat klaar!