• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 06/01/2022 15:06

  De erfenis van de Kelten

     

  Lezing en webinar door Els Talloen, ROC-Reisleider

     

  Donderdag 17 maart 2022 om 19:30 u (opgelet: gewijzigde datum en uur)

      

  Gallia est omnis divisa in partes tres, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitani, tertiam qui ipsorum lingua Celtae, nostra Galli appellantur.[1]

  Dankzij Julius Caesar heeft elke beginnende latinist over de naam en faam van de Gallische oorlogen geleerd, met daarin een glansrol voor de Belgae. Caesar vermeldt meerdere volkeren onder de algemene noemer van ‘Celtae’. Voor zijn propagandadoeleinden was het interessant om zijn ‘tegenstanders’ aan het Romeinse publiek voor te stellen. Caesars beeld, net als dat van andere schrijvers, is natuurlijk het beeld van een buitenstaander en bovendien van een overheerser. De Kelten vormden echter nooit een politieke eenheid. Bovendien deelden ze hun verhalen in een orale cultuur waardoor we geen geschiedschrijving uit eerste hand hebben. Liggen deze feiten mee aan de oorsprong van hun relatieve onzichtbaarheid vandaag de dag?

  Rond 800 voor Christus startte de opkomst van de Keltische volken – ruim 7 eeuwen voor de Romeinen aan de horizon verschenen. Landbouw, ambacht en handel waren hun voornaamste activiteiten. Het inpalmen van nieuw grondgebied liep langs de grote waterwegen, de begaanbare valleien, doorwaadbare oversteekplaatsen. Wie doorheen Europa reist, komt heel wat steden, rivieren en bezienswaardigheden tegen die hun oorsprong vinden bij deze Kelten. Vaak lijkt dit stukje geschiedenis bedolven onder nieuwe infrastructuren, of werden namen en gebruiken verbasterd en zo aangepast aan de taal van de nieuwe bewoners.

  En toch is de Keltische erfenis niet overal even onzichtbaar. Zoek je je weg in het landelijke Bretagne of aan de overkant van het water in Groot-Brittannië en je komt de gelijkenissen tegen. Taal, muziek, rituelen en feesten van de 21ste eeuw trekken de draden door van de Hallstatt- en La Tène-culturen. De Ierse harp, de Welshe zangcultus, de doedelzak zijn zeker en vast Keltische overleveringen. Halloween is het oogstfeest Samhain. Verrassend is dat er ook heel wat sporen richting Egeïsche zee en zelfs tot aan de oevers van de Indus hun invloedsfeer leiden.
   

  Op donderdag 17 maart richt het ROC de schijnwerpers op de erfenis van de Kelten. We maken een reis doorheen de tijd, in en buiten Europa. We volgen even de avonturen van de meest bekende kleine Galliër, Asterix, maar komen ook terug op de Keltische revival van de 19de en 20ste eeuw.

  [1] C. Julius Caesar. C. Iuli Commentarii Rerum in Gallia Gestarum VII A. Hirti Commentarius VII.

   

  Els Talloen is actief in het ROC sinds jaar en dag. Ondertussen is ze ook opgenomen in het ROC-bestuur. Ze studeerde Germaanse filologie en behaalde een bijkomende licentie in Middeleeuwse geschiedenis. Haar belangstelling voor de wereld van de Kelten en de cultuur van de Vikings weerspiegelt zich in de reizen die ze leidt in Groot-Brittannië, Ierland en de Scandinavische landen. Beroepshalve is ze directrice van de Academie voor Beeldende Kunsten van Aalst, waar ze haar uitgebreide kennis van kunst en cultuur aan velen kan overdragen.

     

  Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 17 maart 2022
  • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent en via ZOOM
  • Aanvang: 19.30 uur
  • Deelnameprijs: € 12
  • Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be (met juiste vermelding van de naam van de deelnemer) en 12 EUR te storten op de rekening van ROC vzw BE39 4460 2458 7119 met vermelding "Webinar Kelten” EN UW E-MAILADRES voor de link, of  “Kelten Aanwezig in het ROC”.  Voor de webinar hoeft u niets te installeren. Je krijgt ca. 1 uur voor de lezing een link doorgestuurd waarmee u de lezing kan volgen op uw PC, laptop of tablet. Een stabiele en goede internetverbinding zijn noodzakelijk.
  • Uitgesteld relais: deze webinar wordt ook opgenomen; alle ingeschrevenen ontvangen enkele dagen na de lezing een link waarmee ze deze kunnen herbekijken.


   

  REEDS VOORZIENE WEBINARS/ACTIVITEITEN in 2022 - SAVE THE DATE

  31 maart - Geschiedenis van de Provence en Avignon
  3 april en 10 april 2022 - ROC Jubileum Cruise vtbKultuur op de RIjn
  28 april 2022 - De kruisweg van de kruiswegen van Albert Servaes