Donderdag 8 december 20222
In zijn nieuwe boek Leven en dood. Rituelen rond sterven en gedenken schetst dr. Mattelaer een wereldwijd panorama van hoe de mens eeuwenlang is omgegaan met het mysterie van de dood.
Met open blik en een grote portie nieuwsgierigheid trok dr. Johan Mattelaer de wereld rond. Hij blikt ver terug in de tijd en beschrijft hoe Egyptenaren, Grieken en Romeinen omgingen met de dood. Voor de eigen westerse cultuur duidt hij op de verschillen en gelijkenissen tussen de diverse godsdiensten, de diepgewortelde schrik voor schijndood, de plagen en epidemieën, de duizenden slachtoffers van zinloos oorlogsgeweld.
In verre oorden ontmoette hij volken en culturen die er geheel eigen rituelen op na houden: van grote feesten met veel eten en talrijke genodigden tot herbegrafenissen van lichamen die hoog op de berg worden achtergelaten ten prooi aan de gieren, weer en wind, tot volken die zich hullen in assen en klei en bij elke dode van de clan een vingerkootje offeren.
Dr. Johan Mattelaer publiceerde in de loop van zijn lange carrière als medicus belangrijke wetenschappelijke werken in verband met urologie, seksuologie en cultuur. Na zijn pensionering weerspiegelen zijn nieuwe publicaties een diepgaande belangstelling voor vreemde culturen, die hij steeds ter plaatse heeft leren kennen tijdens zijn talloze wereldreizen. In zijn lezing voor het ROC stelt hij zijn meest recente werk voor, met name Leven en dood. Rituelen rond sterven en gedenken, een rijkelijk geïllustreerd boek over sterven als een ‘ode aan het leven’.
Praktische informatie