• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 26/05/2023 11:42

  SRI LANKA, parel in de Indische Oceaan

  Unieke 17-daagse rondreis van 12 tot 28 november 2023

  Sri Lanka is een perfecte bestemming voor een mooie rondreis vol cultuur en natuur. Het is super divers, niet al te groot en een compleet andere wereld.

  Ongetwijfeld de reden waarom deze mooie bestemming in 1964 de eerste verre reis was van VTB Reizen.

  Sri Lanka, officieel de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka en voorheen Ceylon, is een eilandstaat in de Indische Oceaan en telt 22.889.201 inwoners.

  Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategisch maritiem knooppunt. 
  Tegenwoordig is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsmechristendom en de islam.

  De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en het landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.

  Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e en 17eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. In 1948 werd het land onafhankelijk.

  Met deze reis maken we kennis met de Sri Lankaanse cultuur, natuur en gastronomie, het programma biedt een gevarieerd reisverloop met tijd voor verpozing en contact met de lokale bevolking. De grootste troef van het eiland is ongetwijfeld de vriendelijke bevolking met haar immer aanwezige glimlach.

   

  DAG 01 (zondag 12 november)

  Afspraak met onze reisleiding in de luchthaven van Zaventem.

  Vlucht Brussel – Colombo

  Vlucht met Emirates. Vertrek Zaventem 14.55 uur – aankomst Dubai 00.25 uur (lokale tijd)

  Vluchttijd: 06.30 u

   

  DAG 02 (maandag 13 november))

  Vertrek Dubai 02.40 uur – aankomst Colombo 08.25 uur (lokale tijd)

  Vluchttijd: 04.15 u

  Van de luchthaven van Colombo rijden we naar ons verblijfshotel. We maken van de gelegenheid gebruik om onderweg een bezoek te brengen aan de vismarkt. In de vroege ochtend komen de vissers met hun bootjes toe en wordt de ’s nachts gevangen vis vers verkocht op de markt. Telkens weer een kleurrijk spektakel. Negombo is overwegend katholiek. We hebben aandacht voor de Onze Lieve-Vrouwkerk (St. Mary). Ook in Sri Lanka bewezen de Nederlanders met de aanleg van het Hollands Kanaal dat ze meesters zijn in waterwegen, getuige hiervan het Hollands Kanaal. Lunch in ons hotel. Na de middag genieten we van een welgekomen rustpauze. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Chilaw.

  Hotel: Anantaya Resort & Spa**** (superior kamers)

   

  DAG 03 (dinsdag 14 november)

  Negombo  – Anuradhapura

  Na het ontbijt vertrekken we richting Anuradhapura, de oude hoofdstad van het eiland en een waar openluchtmuseum. Onderweg bezoeken we Munneswaram, één de vier grote hindoetempels op het eiland.

  Verder naar Anuradhapura waar we de lunch – een lekkere rice & curry – gebruiken in een typisch Sri Lankaans restaurant. In de namiddag bezoeken we Mihintale, de plaats waar koning Tissa het boeddhisme leerde kennen en het daarna over heel Sri Lanka heeft verspreid. Avondmaal in ons hotel in Anuradhapura.

  Hotel: Palm Garden Village****

   

  DAG 04 (woensdag 15 november)

  Anuradhapura – Trincomalee

  Na een lekker ontbijt maken we kennis met onze verblijfplaats, de eerste grote koningsstad Anuradhapura. We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad: de dagoba’s, ruïnes van de paleizen, de Isurumuniya tempel en de Sri Maha Bodhi boom.

  Na de lunch, bezoeken we een plaatselijke markt in Horowupotana, een prachtig voorbeeld van couleur locale. We houden even halt bij de warmwaterbronnen van Kinniya en rijden door naar Kuchchaveli (in de buurt van Trincomalee). Overnachten doen we aan de kust in hotel Uga Jungle Beach, een klein paradijs op aarde. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

  Hotel: Uga Jungle Beach Trincomalee**** (Lagoon Cabin room)

   

  DAG 05 (donderdag 16 november)

  Trincomalee

  Ontbijt. Tijdens de voormiddag genieten we van het mooie Jungle Beach Hotel. Vroege vogels kunnen de dolfijnen en walvissen spotten*(facultatief). We verkennen Trincomalee, de grootste stad van het oosten van Sri Lanka. We gebruiken de lunch in de stad en bezoeken Fort Frederick met de hindoetempel Koneswaram, één van de belangrijkste hindoetempels van het land. Onderweg houden we halt aan een oorlogskerkhof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Sri Lanka heel belangrijk vanwege zijn strategische ligging. We sluiten de namiddag af met een exclusief bezoek aan de haven van Trincomalee, de op vier na grootste natuurlijke haven van de wereld. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Trinconmalee.

  Hotel: Uga Jungle Beach Trincomalee**** (Lagoon Cabin room)

  Walvissen en dolfijnen spotten
  Aan de kusten van Sri Lanka kan je het hele jaar door op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen. Van november tot april kun je vanuit Mirissa kennismaken met deze prachtige dieren. Van mei tot oktober is het ideale seizoen om dit vanuit Trinconmalee te doen. Op dag 5 of dag 15 heb je de mogelijkheid walvissen te spotten. Dit is facultatief en enkel ter plaatse te reserveren.

   

  DAG 06 (vrijdag 17 november)

  Trincomalee – Sigiriya

  Ontbijt. We vertrekken vanuit Trincomalee en rijden via een prachtige, panoramische weg naar Sigiriya, één van de bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka, een erfenis van koning Kasyapa. Wie de 1860 treden naar de top van de befaamde rots (180 meter hoog) beklimt ontdekt de overblijfselen van dit prachtig paleis. Je maakt kennis met de maagden van Sygiriya en geniet van een spectaculair uitzicht over de omgeving.

  Na de lunch ontdekken we het Minneriya Nationaal Park, het Kaudulla Nationaal Park of het Eco Park, afhankelijk van waar de olifanten op dat moment verblijven. Een bezoek aan Sri Lanka is niet volledig zonder kennis te maken met de olifanten, het grootste dier op het eiland. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Sigiriya.

  Hotel: Aliya Resort & Spa**** (Deluxe room)

   

  DAG 07 (zaterdag 18 november)

  Sigiriya - Dambulla – Polonnaruwa – Sigiriya

  Ontbijt. Vandaag staan er twee Unesco Wereld Erfgoedsites op het programma. Eerst de grottempel van Dambulla met meer dan 1500 Boeddhabeelden, dan verder naar de tweede oude koningsstad stad van Sri Lanka, Polonnaruwa, waar we ook de lunch gebruiken. In de namiddag bezoeken we het museum en de ruïnes van de oude stad, gekend om het prachtige, ambachtelijke houtsnijwerk. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Sigiriya.

  Hotel: Aliya Ressort & Spa**** (Deluxe room)

   

  DAG 08 (zondag 19 november)

  Sigiriya - Nalanda Gedige – Kruidentuin – Aluvihara Tempel – Kandy

  Na het ontbijt bezoeken we een atelier waar de traditionele batik wordt vervaardigd. Onderweg houden we even halt aan de groothandelsmarkt van Dambulla waar groenten worden verhandeld voor bijna het hele eiland.

  We houden een korte halte aan de Nalanda Gedige, de enige tempel met een erotisch reliëf in Sri Lanka, een vermenging van de Boeddhistische en Hindoeïstische cultuur. We zetten onze tocht verder richting Kandy. Onderweg genieten we van het gevarieerde landschap. In de buurt van Matale maken we kennis met de vele kruiden van het eiland in de lokale kruidentuin, waar we ook de lunch gebruiken.  Op weg naar Kandy houden we halt bij de Aluvihare tempel, een wel heel bijzondere ervaring. Verder naar de tweede grootste stad van Sri Lanka: Kandy. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Kandy.

  Hotel: Mahaweli Reach Hotel**** (Deluxe room)

   

  DAG 09 (maandag 20 november)

  Kandy

  Kandy was de laatste koningsstad van Sri Lanka voor de Britten de macht over het hele eiland overnamen. We bezoeken de ‘Tempel van de Tand’, het belangrijkste Boeddhistische heiligdom van het eiland. We maken de ceremonie mee van het tonen van de kelk waarin de Tand van Boeddha bewaard wordt. We bezoeken één van de mooiste botanische tuinen ter wereld, de Tuin van Peradeniya. Na de lunch maken we kennis met de vermaarde edelstenen van Sri Lanka. De korenbloem, een blauwe saffier, is de bekendste edelsteen en trots van Sri Lanka. We sluiten de dag af met een culturele show van de Kandy Dansers. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Kandy.

  Hotel: Mahaweli Reach Hotel**** (Deluxe room)

   

  DAG 10 (dinsdag 21 november)

  Kandy – Nuwara Eliya

  Ontbijt. We vertrekken voor één van de mooiste trajecten van Sri Lanka, richting Nuwara Eliya, het populairste bergresort van Sri Lanka vanwege het aangename klimaat en de mooie landschappen. Deze regio is tevens het hart van de theeproductie in Sri Lanka.  

  We rijden door de theeplantages richting onze verblijfplaats. We bezoeken de Glen Theefabriek en houden halt aan de Ramboda waterval. Lunch aan de voet van de waterval.

  In de late namiddag komen we aan in het pittoreske Nuwara Eliya. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Nuwara Eliya.

  Hotel: Grand Hotel****, pure nostalgie en klasse. (Deluxe room)

   

  DAG 11 (woensdag 22 november)

  Nuwara Eliya – Buduruwagala – Uda Walawe – Yala

  Ontbijt. We verlaten Nuwara Eliya. Na een korte fotostop aan de Seetha Amman Tempel verpozen we aan de Rawana waterval en rijden daarna verder naar één van de mooiste sites van Sri Lanka: Buduruwagala met zijn 9e eeuwse reliëfbeelden. De prachtige fauna en flora en de spectaculaire vergezichten tijdens de rit verrassen ons telkens weer.

  We komen aan in Uda Walawe en  bezoeken het olifantenweeshuis waar we zien hoe de olifanten een bad nemen in de rivier en de kleine olifanten hun dagelijkse portie melk krijgen. Na de lunch bezoeken we het Nationaal Park Uda Walawe, één van de mooiste natuurparken van het land. We reizen verder naar Yala. Avondmaal en overnachting in ons hotel.

  Hotel: Cinnamon Wild **** (Jungle Chalet room)

   

  DAG 12 (donderdag 23 november)

  Yala Nationaal Park

  Na het ontbijt bezoeken we één van de belangrijkste Hindoetempels van het land, Kataragama. Hier doet men tijdens het festival aan boetedoening. Na de lunch maken we een heuse jeepsafari in het Yala Nationaal Park, het grootste Nationaal Park van Sri Lanka. Geniet van de mooie natuur en de verrassende fauna, misschien is het onze “lucky day” en spotten we een luipaard. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Yala.

  Hotel: Cinnamon Wild**** (Jungle Chalet room)

   

  DAG 13 (vrijdag 24 november)

  Yala – Galle

  Ontbijt. Langs de prachtige zuidkust vervolgen we onze weg naar het zuiden van het eiland. Onderweg zien we regelmatig de steltvissers aan het werk. We bereiken Galle. In de 17e en 18e eeuw was de stad  in handen van de Nederlanders. Getuigen hiervan zijn onder andere het ‘Hollands Fort’, de vele typische Hollandse huisjes en de gereformeerde kerk. Lunch in de stad. Bezoek aan de stad, die op de lijst staat van Unesco Werelderfgoed. Avondmaal een overnachting in ons hotel in Galle.

  Hotel: Amari**** (Deluxe Ocean view room)

   

  DAG 14 (zaterdag 25 november)

  Galle – GALAGODA R.O.C. School – Galle

  Een bijzondere dag met een historische link naar het roemrijke VTB-verleden in Sri Lanka. Vanuit Galle naar Galagoda voor een bezoek aan het schoolproject van het R.O.C. (reis- en opleidingscentrum te Gent) decennialang het recruterings- en opleidingscentrum van de VTB-reisleiders.

   

  Galagoda ROC/VTB –schoolproject

  Na de tsunami 2004 heeft het ROC deze school laten bouwen. Nog steeds voorziet het ROC de werkingskosten van dit project. De school is intussen uitgegroeid tot een sociaal project in de wijk, de kleuters krijgen er les en de mensen uit de buurt komen er samen.

  Uitgebreide lunch op het strand. In de namiddag terug naar Galle. Vrije tijd. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Galle.

  Hotel: Amari**** (Deluxe Ocean view room)

   

  DAG 15 (zondag 26 november)

  Galle – Colombo

  Ontbijt. Vertrek naar Kosgoda voor een bezoek aan het oudste zeeschildpadden kweekstation van Sri Lanka: Victor Hasselblad Sea Turtle Research & Conservation Center. We krijgen heel wat informatie over de verschillende zeeschildpadden die leven in de Indische Oceaan en de belangrijke rol die Sri Lanka en meer specifiek het dorp Kosgoda  hierin vervult, ondermeer dank zij de hulp van de inwoners en internationale vrijwilligers. Bezoek aan het voormalig landgoed van de architect Geoffrey Bawa in Lunuganga. In de namiddag verder naar de administratieve hoofdstad Colombo.

  Hotel: The Kingsbury Hotel**** (superior room)

   

  DAG 16  (maandag 27 november)

  Colombo

  Vrije dag in Colombo. Bezoek aan de stad of vrije tijd aan het zwembad.

  Ontbijt. Vandaag heb je de keuze om lekker te luieren aan het zwembad in het hotel of Colombo te ontdekken. Colombo is een metropool die niet mag ontbreken in de reis. Een fijne stad met heel wat bezienswaardigheden. Tijdens de voormiddag kan je deelnemen aan een geleid stadsbezoek.  Lunch in de stad of in het hotel.

  Vrije namiddag. Tijd om al een en ander in te pakken voor de terugreis.

  ’s Avonds worden we verwacht voor een feestelijk diner

  Omstreeks middernacht maken we ons klaar voor de transfer naar de luchthaven van Colombo*

  Hotel: The Kingsbury Hotel**** (superior room)

  *de kamers worden behouden tot het vertrek naar de luchthaven.

   

  DAG 17 (dinsdag 28 november)

  Vlucht Colombo – Zaventem

  Vertrek naar de luchthaven van Colombo omstreeks 07.30 uur.

   

  Reisleiding

  Rudy Meuws, de ROC Sri Lanka specialist. Na meer dan 50 reizen naar Sri Lanka kent Rudy dit eiland als zijn broekzak. Hij heeft het mooiste en boeiendste programma voor ons uitgeschreven en weet honderduit te vertellen over alle aspecten van de geschiedenis en de samenleving op Sri Lanka.

   

  Vluchtgegevens: (onder voorbehoud van wijzigingen door de luchtvaartmaatschappij)

  EK184            12NOV BRUDXB     14h55 – 00h25 

  EK650            13NOV  DXBCMB   02h40 – 08u25 

  EK651            28NOV  CMBDXB   09h55 – 12h50 

  EK181            28NOV  DXBBRU   14h05 – 18h25 

   

  Inbegrepen:

  - voorreisvergadering

  - R.O.C.-reisleiding van en tot Zaventem

  - lokale Engelstalige gids

  - internationale vluchten met Emirates

  - alle luchthaventaksen

  - lokaal transport in comfortabele autocar met airconditioning

  - alle vermelde lokale transfers

  - toegangsgelden voor de inbegrepen bezoeken en bezienswaardigheden

  - alle overnachtingen in de vermelde hotels

  - half pension (ontbijt & avondmaal) voor de hele rondreis

  - lunch op dag 3, dag 14 en dag 15

  - speciaal zeevruchtendiner op dag 16

  - culturele dansvoorstelling op dag 9

  - alle lokale taksen

   

  Niet inbegrepen:

  de lunches (dag 3,14 en 15 zijn wel inbegrepen)

  - fooi lokale gids & chauffeur

  - kosten visum en afhandeling*

  - dranken bij de maaltijden (water altijd inbegrepen)

  - persoonlijke uitgaven

  - verzekeringen (annulerings- en reisbijstandsverzekering)

   

  *Voor Sri Lanka is alleen een e-visum nodig (ETA), dit kost 50 USD (ong. EUR 47,-) U heeft daarvoor een aantal gegevens nodig, een kopie van uw paspoort, adres, enz. Indien u wenst dat wij voor het visum zorgen breng dan een duidelijk leesbare kopie van uw internationaal paspoort (minstens 6 maanden geldig bij aankomst) mee naar de voorreisvergadering. De vragenlijst kunt u ter plaatse invullen. De voorreisvergadering vindt plaats in de kantoren van het Reis- en Opleidingscentrum, Kortrijksesteenweg 733, te 9000 Gent (09/243 41 00 – www.rocvzw.be ) en dit ongeveer 4 tot 6 weken voor afreis.

  Kunt u niet aanwezig zijn op de voorreisvergadering maar wenst u dat wij voor het visum zorgen, stuur dan een duidelijk leesbare kopie uw paspoort en de ingevulde vragenlijst per mail naar info@aswini-travel.be

  U kunt vanzelfsprekend ook zelf voor uw visum zorgen via de link http://www.eta.gov.lk/slvisa/

   

  Nuttige info:

  - reisdocumenten:     - internationaal paspoort (minstens nog 6 maanden geldig bij aankomst)

                                    - visum*

                                    - raadpleeg  tijdig de website www.diplomatie.be voor meer gedetailleerde,

                                      actuele informatie.

   

  - inentingen:               - geen. Raadpleeg wel de meest actuele informatie mbt de geldende

                                       maatregelen in verband met de covid-pandemie. Uitgebreide informatie

                                       vindt u op www.itg.be ( instituut voor tropische geneeskunde) en op

                                       www.info-coronavirus.be

   

  - tijdsverschil:             - zomer: + 3.5 u          winter: + 4.5 u

   

  -verzekeringen:            - wij raden u aan een annulerings- en reisbijstandsverzekering te onder-

                                         schrijven. Raadpleeg uw makelaar of duidt op het inschrijvingsformulier aan

                                         of en welke verzekeringspolis uit ons aanbod u wenst.

   

   

   

  Afreisdata & prijzen (alle prijzen p/persoon in EUR)

  Afreis                         in 2-persoonskamer.            in 1-persoonskamer.          in 3-persoonskamer

  12 november 2023         3.740,-                                 4.590,-                              3.540,-

  Minimum 20, maximum 25 deelnemers (reisleider inbegrepen)

   

  Hoe inschrijven?

  Stuur een mail naar info@aswini-travel.be met de correcte namen (zoals vermeld op uw paspoort) en geboortedata + adres en tel. nr. + secretariaat@rocvzw.be in kopie

  Aswini Travel is een erkend reisbureau en hanteert de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Uitgebreide informatie vindt u op de website.

   

  Uiterste inschrijvingsdatum: 18 augustus 2023

   

  U kunt ons bereiken via mail (info@aswini-travel.be), telefoon ( 014/58 12 17) of breng een bezoek aan ons kantoor Louis Van Bauwelstraat 20 te 2222 Wiekevorst (ook mogelijk op afspraak).

  De koffie staat klaar!