
Manga en anime, een venster op Japan
De grote prentkunstenaar Hokusai publiceerde vanaf 1814 een reeks boeken onder de titel Hokusai manga, een verzameling van honderden losse schetsen met vooral personages in beweging. Na de Tweede Wereldoorlog werden in Japan stripverhalen onder de naam manga immens populair, niet alleen bij kinderen maar nog meer bij het volwassen publiek. Anno 2023 verschijnen maandelijks manga op miljoenen exemplaren in Japan, van de hand van talloze mangaka, gespecialiseerde tekenaars. Die publicaties worden verspreid via een immens netwerk van allerlei winkels, van grootwarenhuizen tot kruidenierszaken.
Deze enorm populaire literatuur vormt ook de voornaamste bron voor de anime (van het Engelse animation), wat wij ‘tekenfilms’ noemen maar wat in Japan tot een geliefde kunstvorm evolueerde. Zowel manga als anime hadden veel te danken aan creatieve geesten zoals b.v. Osamu Tezuka, ondertussen wereldwijd beroemd. Ook in België en de ons omringende landen geraken die kunstvormen steeds beter bekend en in de handel ter beschikking, maar dan in vertaalde versie.
Anne Marie Van Broeck introduceert ons in die wereld en toont ons de impact daarvan op de Japanse tradities en de hedendaagse samenleving. Ze stelt dat manga en anime het verleden verbinden met wat als toekomst wordt gezien, met name de verregaande robotisering. Op die manier opent ze een origineel venster op het moderne Japan.
Anne Marie Van Broeck, sociaal en cultureel antropoloog, is geïnteresseerd in de hedendaagse maatschappij en cultuuruitingen. Zij is sinds 2001 verbonden aan de Master in Toerisme Opleiding (KULeuven), en reisleider bij het ROC sinds 2006.
Praktische informatie