• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
 • 09 243 41 00
 • info@rocvzw.be
 • www.rocvzw.be
 • Reis- & opleidingscentrum

  • 16/05/2024 15:15

  Webinar Venetiaans Erfgoed

  Webinar door Joost Loncin

  Op een reis of nog beter een cruise langs de Dalmatische kust, van Krk tot Dubrovnik, en nog verder zuidwaarts, van Kotor tot Korfoe, bots je overal op het Venetiaanse verleden van deze streek. De havenstadjes langs de wondermooie kusten van Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland, lijken allemaal een beetje op elkaar. Ze zijn versteend in de tijd en wondermooi om doorheen te wandelen. Overal is er dat labyrintische stratenplan, een mini San Marco-kathedraal met een slanke campanile, het paleis van de gouverneur, een arsenaal, de versterkingen tegen de Ottomaanse kapers.

  Het wordt weleens vergeten, maar Venetië was gedurende zowat 700 jaar heer en meester van de zeeën, van de Adriatische zee, de Egeïsche tot de Zwarte Zee. De San Marcokathedraal dateert van omstreeks 1060. Napoleon schafte met één pennentrek de Venetiaanse Republiek af in 1797. Honderden jaren lang dus, dwongen de Venetiaanse handelaars nu eens met geweld, dan met diplomatie, hun handelsmonopolie af. De Venetianen stonden rechtsreeks in contact met de handelaars die in Georgië via de Zijderoute zijde, edelstenen, tapijten en andere kostbaarheden uit de toenmalige fabriek van de wereld, China, aansleepten. Marco Polo was één van hen.

  In de achttiende eeuw kwam Venetië in verval. De handelsroutes waren omgelegd. Maar de Venetiaanse doges konden de neergang tegengaan met een merkwaardige uitvinding: het toerisme. Het libertaire Venetië, waar de katholieke codex van verboden boeken niet gold, werd met zijn stadspaleizen, zijn kanalen, zijn rijkdom, de trekpleister voor de beter gesitueerde avonturier. De goktafels puilden van het geld. Carnaval duurde wekenlang.

  Voor ons als reisleiders geeft dat stof tot nadenken. China is, nu het traditionele kolonialisme tot zijn eind is gekomen, opnieuw de fabriek van de wereld. Europa heeft zijn maakindustrie uitbesteed. Samen met de Nederlandse schrijver Ilia Leonard Pfeijffer in zijn fantastische roman Grand Hotel Europa kunnen we ons afvragen of Europa niet stilaan één groot Venetië wordt.

  Joost Loncin reisde de hele kuststreek van Krk tot Korfoe af en bladert in zijn powerpoint in zijn eigen fotoalbum van de wondermooie eilandjes. Hij vertelt het verhaal van de Balkan, maar ook dat van Marco Polo. Het verhaal van een wereldrijk dat verschrompelde tot een toeristische bestemming. Wordt dat ook ons trieste lot? Of zijn er onderhuids andere krachten aan het werk en loopt het allemaal zo’n vaart niet?  

  Wanneer: Donderdag 20 juni 2024

  Waar: via webinar én in ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent

  Aanvang 14:30 uur

  Deelnameprijs: € 15

  Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be , met vermelding "Venetiaans erfgoed" OF "Venetiaans erfgoed in ROC";
  de deelnameprijs te storten op de rekening BE39 4460 2458 7119 van ROC vzw, met vermelding "Venetiaans erfgoed én uw e-mailadres"  OF  "Venetiaans erfgoed in ROC én uw e-mailadres."