De wereld van de Kelten
Tamara Ingels introduceert ons in de wereld van de Kelten, meestal gereserveerd voor gespecialiseerde academici. Archeologen hebben al veel ontdekt in verband met druïden, krijgsvrouwen, legendarische koningen, mythen, legenden en het gewone dagelijkse leven van die oude stammen.
Tegenwoordig zijn Keltische talen nog in leven in een aantal gebieden van Groot-Brittannië en Ierland. In het Frans en zelfs in het Nederlands vinden we Keltische sporen onder meer in de namen van plaatsen en rivieren. Voor de meeste Vlamingen blijft Ambiorix de bekendste Keltische held, naast Asterix en Obelix natuurlijk.
De Kelten hadden geen schrift en onze oudste bronnen zijn afkomstig van Griekse en Romeinse auteurs die een negatief beeld schetsten van hun geduchte vijanden. Na de kerstening van westelijk Europa geraakten de Kelten vergeten. De 17e eeuw bracht terug belangstelling voor de zogenaamde ‘primitieve volkeren’ van het oude Europa. Dat leidde in de romantische 19e eeuw tot een ware ‘keltomanie’ , maar ook de fantasie bleef levendig. Pas met de ontwikkeling van de wetenschappelijke archeologie kwam daar verandering in, onder meer door het werk van de pionier Johann Georg Ramsauer die in 1846 de Hallstattcultuur ontdekte. Ondertussen hebben duizenden grafvondsten onze kennis omtrent de Keltische volkeren voortdurend verrijkt.
Wanneer: Donderdag 7 november 2024
Waar: via webinar én in ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
Aanvang: 14:30 uur
Deelnameprijs: € 15
Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be , met vermelding "De Kelten"
- de deelnameprijs te storten op de rekening BE39 4460 2458 7119 van ROC vzw, met vermelding "De Kelten" OF "De Kelten in ROC én uw e-mailadres."