
Tibet, volk, geschiedenis en cultuur
Wereldwijd gelden twee tegengestelde visies op de geschiedenis en cultuur van Tibet. Buiten de Chinese Volksrepubliek domineert vaak een geromantiseerd beeld, waarin het land zoals het vroeger was, als een Shangri La gezien wordt, een ideale maatschappij, vreedzaam en totaal op spiritualiteit gericht. De Chinese Volksrepubliek verspreidt een heel andere visie, waarbij de Chinezen zich profileren als de heldhaftige redders van een volk dat zij uit feodale slavernij hebben bevrijd. Beide visies kloppen niet.
Het verhaal van de Chinese overheid is historisch gezien niet verantwoord en heeft enkel tot doel de koloniale politiek van de Communistische Partij te rechtvaardigen en staat dus volledig ten dienste van politieke propaganda.
Op het einde van de 18de eeuw heeft de Chinese keizer Qianlong gepoogd Tibet onder zijn gezag te brengen, maar dat was maar een schijnvertoning. In de loop van de 19de eeuw heeft de steeds zwakkere Qing-dynastie zich niet meer met Tibet bemoeid. Kort na de machtsovername door de communisten beval Mao in 1950 de “vreedzame bevrijding” van de Tibetanen, een hypocriet eufemisme voor de gewelddadige inname van een weerloos volk en de degradatie van het land tot Chinese kolonie, ondertussen ‘gemoderniseerd’ maar ook schaamteloos geplunderd en verwoest. Dan spreken we nog niet over de slachtoffers van het Chinese dwangbewind.
De webinar behandelt de culturele en historische evolutie van de Tibetanen vooral aan de hand van de geschiedenis van hun verbluffende cultuur. Dat toont ons dat Tibet volledig autonoom was en dat gedurende ongeveer heel zijn geschiedenis zelfs de Chinese buren dat ook zo zagen. Tegelijk zullen we merken dat de traditionele Tibetaanse cultuur vooral banden met India had en veel minder met China. Tenslotte bespreken we, ook met beeldmateriaal, hoe de 74 jaren bezetting door China eigenlijk verlopen zijn en hoe de situatie nu is.
Wanneer: Dinsdag 26 november 2024
Waar: via webinar én in ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
Aanvang: 14:30 uur
Deelnameprijs: € 15
Inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be , met vermelding "Tibet"
- de deelnameprijs te storten op de rekening BE39 4460 2458 7119 van ROC vzw, met vermelding "Tibet in ROC én uw e-mailadres."
Graag ook meedelen of u de webinar ter plaatse, online of achteraf via opname wenst te volgen.