Tijdens de derde uitstap in de reeks “Verborgen Parels in Gent” bezoeken we drie boeiende locaties: het gebouwencomplex van de Gentse Faculteit Rechtsgeleerdheid in de Voldersstraat, het Jezuïetencollege in de Savaanstraat - met in het bijzonder de collegekerk - en de stadsbibliotheek De Krook.
De Gentse Faculteit Rechtsgeleerdheid zag het levenslicht in 1817. Zij bevindt zich vandaag op de oudste locatie van de Universiteit Gent. Het historische gebouwenpatrimonium is erg divers, met wortels in de zeventiende eeuw, toen het Jezuïetenklooster er gevestigd was. Willem I, Koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) besloot tot de oprichting van drie nieuwe universiteiten in de Zuidelijke Nederlanden, waaronder in Gent. Er waren in Gent vier stichtende faculteiten: Rechtsgeleerdheid, Geneeskunde, Wis- en Natuurkunde, en Letteren en Wijsbegeerte. Reeds in 1816 kreeg de Gentse stadsarchitect Lodewijk Roelandt de opdracht van het stadsbestuur om op de plaats van de vroegere kerk van de Jezuïeten een Paleis te bouwen - de huidige Aula - voor de officiële plechtigheden van de universiteit. Daarnaast tekende Roelandt ook de plannen voor de andere universitaire gebouwen. In 1826 werden de gebouwen opgeleverd en kon het toenmalige universitair onderwijs grotendeels op één campus geconcentreerd worden.
Vanaf de jaren 1980 werden de gebouwen volledig ingenomen door de Faculteit Rechtsgeleerdheid. In 2010 zijn daar nog de historische gebouwen van het vroegere Jezuïetengymnasium bijgekomen. De restauratie van het gebouw is bijzonder geslaagd; ook het unieke stucplafond van de vroegere jezuïetenbibliotheek werd heropgebouwd.
De Gentse jezuïetenkerk – haar oorspronkelijke naam was “De Geboorte van de Heer” - is één van de uitzonderlijke neobarok kerken in Gent. De kerk is naar het noorden gericht en heeft een uitgewerkte zuidgevel die grosso modo de opbouw volgt van de Gesù in Rome, de eerste kerk van de jezuïeten na de stichting van de orde door Ignatius van Loyola en het prototype van alle later gebouwde jezuïetenkerken. In de nis in het hoogaltaar staat het bijzondere beeld “Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen”. Dit marmeren beeld werd in 1957 overgebracht uit de kerk in de Posteernestraat waar het op 15 augustus 1846 was geplaatst. Het Mariabeeld was geschonken door mevrouw De Potter de Comines, echtgenote van graaf Jean-Baptiste d’Hane de Steenhuyse. Op 9 mei 1860 werd het beeld plechtig gekroond door nuntius monseigneur Gonella. Bij die gelegenheid ontvingen de kerk in de Posteernestraat en het beeld de titel van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. Bij de 50ste verjaardag van deze kroning in 1910 schreef men een prijskamp uit voor het mooiste lied ter ere van dit beeld. Lodewijk De Vocht won de wedstrijd met het bekende “Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen”.
Het project “De Krook” is één van de belangrijkste innovatieve projecten in hartje Gent. De site met vervallen panden en gronden waren al langer een doorn in het oog van vele Gentenaars en het stadsbestuur. Reeds in 1997 waren er plannen om op deze plaats een Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur op te richten, een initiatief van o.a. Gerard Mortier. Men besloot uiteindelijk tot de oprichting van een stadsbibliotheek “van de 21ste eeuw” en in maart 2017 werd ze in gebruik genomen. Het gebouw is de nieuwe landmark van Gent. De stadsbibliotheek is een schitterende symbiose van kennis, cultuur en innovatie aan de oevers van de Schelde. Het is wel merkwaardig dat het de eerste keer is in haar 213-jarig bestaan dat er een gebouw werd ontworpen specifiek als bibliotheek. De naam “Krook” (kreuk) verwijst naar de bocht die de Schelde hier maakt. Het gebouw heeft net als de Schelde eveneens een “knik”, waardoor het ruimtelijk gevoel een bijzondere dimensie krijgt.
Het nabijgelegen Wintercircus, in 1923 één van de eerste constructies in gewapend beton in Gent, wordt op dit moment gerenoveerd. Het zal in 2020 een centrum zijn voor digitale innovatie en media, ruimte bieden voor cultuur en evenementen, en een bijkomende toegangsweg vormen tot de stadsbibliotheek.
Pierre Vinck