.jpg)
In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon en vooral bij onze Noorderburen vormt dit een reden tot feestvieren. Met het ROC brengen we hen dan ook graag een bezoek.
In het voorjaar van 1568 leidde Willem van Oranje zijn troepen de Nederlanden binnen en gaf daarmee het startschot voor de Tachtigjarige Oorlog. De oorlog was ontstaan als een opstand van de Zeventien Provinciën - wat we vandaag kennen als Nederland, België en Luxemburg - tegen het Spaanse rijk en de politieke en religieuze autonomie van koning Filips II. Het resulteerde in een duidelijke scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, waarbij de laatsten onder Spaans bewind bleven. De Noordelijke Nederlanden of de Republiek werd op 15 mei 1648 definitief door Spanje erkend als soevereine staat.
Het Nationaal Militair Museum in Soest pakt uit met een unieke tentoonstelling ‘Willem’. We ontdekken wie Willem van Oranje was voor hij Vader des Vaderlands werd genoemd. Hoe zag zijn leven eruit toen hij als 11-jarige van Duitsland naar Nederland kwam? Welke rol speelde Willems eerste vrouw Anna Van Egmont in zijn leven? Hoe maakte Willem carrière als veldheer? Hoe maakte hij kennis met zijn grote vijand Filip II? Kunnen we de twee spilfiguren van de Tachtigjarige Oorlog enigszins vergelijken?
Met een hoofd vol rebellen en Spanjaarden trekken we die middag naar Amersfoort voor de lunch.
Gelegen in het hart van Nederland, was ook Amersfoort in de zestiende eeuw niet gespaard gebleven van de schermutselingen. In 1572 werd de stad ingenomen door de rebellen en een jaar later, in 1573, door de Spanjaarden. Amersfoort heeft een prachtig historisch centrum en onder begeleiding van een gids gaan we deze stad ontdekken.
Samen met u maken we graag een duik in de geschiedenis van de woelige zestiende eeuw.