• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
  • 09 243 41 00
  • info@rocvzw.be
  • www.rocvzw.be
  • Reis- & opleidingscentrum

    • 16/12/2019 11:30

    Sicilië is de sleutel tot alles - Goethe

     

    Lezing door Kris Stevens, ROC-reisleider

     

    Donderdag 20 februari 2020

     

    Sicilië, contrasten alom. Prachtig eiland, gezegend met vruchtbare grond, prachtige landschappen, mooie stranden, rijke keuken en schitterende wijnen. En dan het historisch erfgoed, zeven monumenten door Unesco erkend als werelderfgoed, evenveel als Toscane. Maar ook … de tweede armste regio in Italië, geplaagd door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, haard van georganiseerde misdaad. Land van emigratie: meer dan twee miljoen Sicilianen in de laatste 150 jaar, ook nu nog twintigduizend per jaar.

    Het grootste en centraal gelegen eiland van de Middellandse Zee is de schakel tussen Europa en Afrika, de link tussen het Latijnse Westen en het Griekse Oosten. Een magneet voor Griekse kolonisten op zoek naar Lebensraum, Romeinen belust op landbouwareaal, Moorse piraten op rooftocht, pausen in strijd met de Islam, Spaanse koningen in financiële problemen, …

    De lijst is lang.

    Sicilië is een melting pot, waar in de laatste 25 eeuwen niet minder dan twaalf volkeren elkaar ontmoet hebben. Soms vredelievend, vaak niet.

    Toch is Sicilië in de geschiedenis van de grote rijken meestal maar een kleine voetnoot, een fenomeen in de marge. De geschiedenis van Sicilië mag dan minder bekend zijn, ze is rijk en fascinerend. Ze laat haar sporen na, zowel in de steden en op het land, als in de harten van haar bewoners.

    Inderdaad, wie Sicilië beter leert kennen, ontdekt dat het toch een apart stuk Italië is. De zuiderse luchtigheid van het vasteland wordt hier getemperd door een zwaarte, een berusting in het lot.

    In zijn boek “De Tijgerkat” laat Giuseppe Tomasi di Lampedusa zijn hoofdfiguur, prins don Fabrizio, als volgt uitleggen.

    “Al vijfentwintig eeuwen torsen wij het gewicht van allerlei schitterende, maar vreemde beschavingen. Niet door ons voortgebracht, geen één die ons eigen is. … Gedurende tweeduizend vijfhonderd jaar waren we een kolonie. Dit is geen zelfbeklag, we hebben het aan onszelf te danken. Neemt niet weg dat we versleten zijn, tot op de draad, en uitgeput. … En dan al die heersers, die hier met hun legers van her en der kwamen, prompt werden ze gehoorzaamd, doch even snel verafschuwd en nimmer begrepen. Ze toonden zich door voor ons niet te vatten kunstwerken, en door belastingen. Die begrepen we maar al te goed, en ook dat het geld ons niet ten goede kwam. Die dingen hebben ons karakter gevormd. We zijn geconditioneerd door gebeurtenissen waarop we geen greep hadden, maar evengoed door onze schrikbarende bekrompenheid.”

     

    Praktische informatie

    • Wanneer: Donderdag 20 februari 2020
    • Waar: ROC vzw - Kortrijksesteenweg 733, 9000 Gent
    • Aanvang: 14.30 uur
    • Deelnameprijs: € 12
    • Hoe inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be