• Kortrijksesteenweg 733 – 9000 Gent
  • 09 243 41 00
  • info@rocvzw.be
  • www.rocvzw.be
  • Reis- & opleidingscentrum

    • 16/12/2019 11:39

    Dacia Felix

    (volzet)

     

    Uit de nevelen der tijden: Daciërs, Geten, Scythen en anderen in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

     

    Zaterdag 7 maart 2020

     

    Kennen wij de “Dacia Duster” al niet, als een modale SUV-versie van Roemeens makelij? Daciërs, een Indo-Europees volk, waren ook de inwoners van Dacia, een vruchtbare landstreek aan de Beneden-Donau. Bovendien bezaten die Daciërs zeer aantrekkelijke goudmijnen in de Karpaten. Redenen genoeg voor Rome om een begerige blik te werpen op de blingbling aan de toen, nog niet blauwe, Donau. In het westen zaten de Romeinen aan hun limieten namelijk de muur van Hadrianus in Schotland en de donkere wouden van Germania. In het zuiden waren er prachtige steden zoals Leptis Magna en Sabratha aan hun Mare Nostrum. Maar verder? ….. Brandend zand van de Saharawoestijn.

    Rond het jaar 100 n. Chr. roerde Rome de oorlogstrom. In twee veldtochten trekken de Romeinen op tegen de Daciërs. De verovering van Dacia kan aan de talentvolle generaal Trajanus toegeschreven worden. De jonge keizer, geboren in Hispano-Baetica (Spanje), was een politiek en militair talent. Ondanks hevige weerstand van de Daciërs werden ze met hun koning Decebalus verslagen. Hierdoor was Dacia de laatste trofee, die werd toegevoegd aan het Romeinse Rijk. De beroemde dertig meter hoge zuil van Trajanus in Rome, geeft als een spiraalvormig stripverhaal het relaas van de veroveringen weer. De zuil is een prachtig voorbeeld van de Romeinse beeldhouwkunst en één van de weinige monumenten die de middeleeuwen overleefde.

    Na de Romeinse veroveringen vestigden de Romeinse kolonisten zich aan de andere kant van de Donau. Het gebied werd één van de meest geromaniseerde gebieden van het Romeinse Rijk. Hoogstwaarschijnlijk zaten er ook jongens uit Tongeren (Tungri). Tungri waren zeer gegeerde rekruten die als hulptroepen de buitengrenzen van het Rijk verdedigden. Na een carrière van 25 jaar met trouwe dienst in het leger, bekwam “de soldaat” de status van volwaardig Romeins burger.

    Het gebied kende een gouden tijd. Mijn- en landbouw floreerden en de grenzen waren veilig. De PAX Romana op haar best. Ondanks de druk aan de buitengrenzen van Barbaarse volkeren uit het Oosten en de Germanen in het noorden, hielden de versterkingen lang stand. Het Roemeens, een Romaanse taal en buitenbeentje in het gebied, wordt gesproken door 25 miljoen mensen en dit voornamelijk in Roemenië en Moldavië. Tussen de twee Wereldoorlogen was het elegante Boekarest, nog het Parijs van het Oosten. Daarna is Roemenië, onder het communisme en andere Ceaucescu’s in lethargie weggezonken.

    Ongetwijfeld is de thematentoonstelling “Dacia Felix” één van de mooiere tentoonstellingen ooit gehouden in het Gallo-Romeins museum. Het gegeven past perfect in het plaatje van Europalia Roemenië. De tentoonstelling is ontstaan dankzij de medewerking van onder meer “Het Nationaal Historisch Museum van Roemenië”. Er komen voorwerpen uit 19 collecties, zelfs uit de Vaticaanse Musea. Alles is gepresenteerd, onder een uitstekende belichting, opgefleurd met mooi bewegend beeldmateriaal, met een kabbelende Donau, galopperende paarden, wiegende korenvelden, en donkere wouden in Transsylvanië.

    De tentoonstelling zelf is onderverdeeld in zes secties: Daciërs, Geten, Scythen, en de ons meer vertrouwde Kelten, Romeinen en Grieken. Blikvangers zijn: Een rhyton, een rituele hoorn, in de hand van een Dacische vrouw (die ook staat op de uitnodigende affiche van Dacia Felix), spiraalvormige armbanden in massief goud met als uiteinde een slangenkop.

    Trajanus bracht 165.000 kilo goud en 331.000 kilo zilver als oorlogsbuit mee naar Rome. Halfedelstenen niet te tellen! Het zilver en goud, alles bewerkt met een bijzonder hoog vakmanschap.

    Kruisbestuiving en invloeden van andere culturen staan centraal. De expo brengt dan ook het verhaal van zes volkeren uit de klassieke oudheid. Op hun eigen manier hebben allen een bijdrage geleverd aan de westerse beschaving.

     

    Roland Gijbels, Ere-reisleider ROC vzw

     Het enthousiasme en verhaal van Roland inspireerde ons om zelf een kijkje te gaan nemen. Gaat u mee op zaterdag 7 maart naar Tongeren?

     Programma:

    • 8.00 uur: vertrek parking Hypermarkt Carrefour, Sint-Denijs-Westrem
    • 8.45 uur: Vertrek Crowne Plaza Hotel Antwerpen
    • 10.15 uur: Geleid bezoek Gallo-Romeins museum Tongeren
    • 12.45 uur: Warme lunch bij Bistro Bacchus
    • 14.00 uur: Geleide culturele stadswandeling Tongeren
    • 16.00 uur: vrije tijd
    • 17.00 uur: vertrek richting Gent/Antwerpen

     

    Praktische informatie

    • Wanneer: Zaterdag 7 maart 2020
    • Deelnameprijs: € 70
    • Inbegrepen: Geleid bezoek Dacia Felix & stad Tongeren, warme lunch, reisleiding, transport in luxueuze autocar
    • Hoe inschrijven: gelieve te mailen naar secretariaat@rocvzw.be

     

    Afbeeldingen: Roland Gijbels & Gallo-Romeins museum Tongeren