
Donderdag 6 mei 2021
De “Duitse Hanze” ontstond uit de samenwerking onder reizende kooplui tussen twee polen, Gotland/Zweden en Westfalen/Rijnland. In de loop van de 12de -16de eeuw groeide ze uit van een netwerk van solidaire havens met afstandshandel tot een grootschalige stedenbond.
Primordiaal binnen het losse samenwerkingsverband bleef het eigenbelang van de vrijwillige leden. Lübeck wierp zich op als de officieuze leider. Op de Hansetäge - onregelmatige overlegsamenkomsten - was Middel-Hoogduits de lingua franca.
De zee- en landhandel overspande de Oost- en Noordzee en hun achterland, met uitlopers naar Zuid-Europa. De warentrafiek verhandelde zowel grondstoffen en levensmiddelen als luxeproducten. Regionale handelsconcentraties verwierven vier permanente concessies, Hansekontoren geheten (Brugge-Antwerpen, Londen, Bergen, Nowgorod). Vrachtschip bij uitstek bleef de kogge, met hoekers en kraken als laatkomers, tot zelfs een paar reuze-oorlogsbodems. Samen met Duitse kolonisten lag de Hanze tevens aan de basis van meerdere stadsstichtingen in de Pools-Baltische ruimte.
Een economische crisis eind 15de eeuw met spanningen tussen de Hanze en de opkomende Hollandse concurrentie luidden het verval in. Tot de 30-jarige oorlog (1618-1648) de Duitse Hanze de doodsteek toebracht.
prof. em. dr. John Everaert, ROC-Reisleider
Koloniale & maritieme geschiedenis UGent
Praktische informatie
REEDS VOORZIENE WEBINARS/LEZINGEN in 2021 - SAVE THE DATE 20 mei 2021 - Kleursymboliek in bloemen, edelstenen en gewaden op het Lam Godsretabel door Christine Demeunynck |